De orden kommer från författarinnan Louise Boije af Gennäs. Och den hon pratar om är Maryse Condé, Parisboende men Guadeloupefödd författarinna som kvällen före, vid en gala på Berns salonger, belönades med Den nya akademiens litteraturpris 2018 – det pris som instiftades när det stod klart att det inte blir något Nobelpris i litteratur 2018.
En märkbart rörd Maryse Condé tog emot priset ”för ett författarskap som hör till världslitteraturen”, för att citera pressmeddelandet från Leopard förlag.
– Sedan ni utsåg mig till mottagare av detta pris har jag värmts av en flammande eld, sade Maryse Condé i sitt tacktal till Den nya akademien.
Platsen nu är dock Rinkeby bibliotek, där Louise Boije af Gennäs tillsammans med ett femtiotal andra nyligen tittat på Luciatågande barn från Rinkeby skola som – förutom att sjunga klassiska Lucia- och julsånger på svenska, turkiska, arabiska, rumänska och ett handfull språk till – även hyllat Maryse Condé genom att läsa upp delar av sina specialarbeten om henne från skolhösten som gått.
Sitter på första parkett
De berättar om hennes självbiografi, om hennes föräldrars första bil, en Citroën, om hur hon förälskade sig i fel man – åtminstone enligt en av eleverna – och om hennes flytt till Paris, hennes möten med andra västindier där, och om att vara en främling på en ny plats.
Maryse Condé, huvudpersonen själv, sitter under föredraget på första parkett, rullstolsburen, iklädd ett par mörka glasögon, möjligen för att skydda hennes vacklande syn. Men rösten har hon kvar. När en pojke går fram för att räcka henne ett häftat exemplar av elevarbetena och en blyertsteckning av henne tackar hon honom först på franska – ”merci beacoup!” – men riktar sig sedan till hela församlingen med ett högt ”thank you!”.
En annan som också tror att Maryse Condés besök i Rinkeby betyder massor för barnen är Jonas Naddebo (C), nyblivet kulturborgarråd i Stockholm och även han här för att bevittna hyllningen till henne.
– Ja, jättemycket. Att visa på läsandets och skrivandets möjligheter och att bli inspirerad av att det kommer hit riktiga författare. Det här behöver vi göra mer utav på våra bibliotek, säger han.
Ställd inför samma fråga vill dock Gunilla Lundgren, författare och projektledare, att de riktiga huvudpersonerna ska få höras.
– Ska du inte fråga barnen?
”Spännande böcker”
Sagt och gjort. Två av dem är Adrian Issa och Halil Ibrahim Çimçek, elever på Rinkebyskolan som för första gången fått ta del av Maryse Condés författarskap.
– Vi har ritat, besökt Nobelmuseet och skrivit om henne, alltså om Maryse, om hennes bok, säger Adrian Issa.
På frågan om vad som är roligast med dagens tillställning blir svaret att det är kul att någonting händer och att det är en stor författare som kommit. Huruvida deras inställning till läsning ändrats nämnvärt återstår att se.
– Jo, lite, alltså uppåt, säger Adrian Issa.
Även Doua Ali, 14 år, som inför häftet som presenterades för Maryse Conde gjorde teckningar inspirerade av hennes böcker, tycker det är kul att ha en stor författare på besök.
– Och att få träffa henne också. Jag kände inte till henne innan. Men det är spännande böcker hon skriver. Jag tror jag ska läsa mer av henne nu.