Rinkebyföräldrar kräver gratis lunch till barnen under sommarlovet
Senaste tiden har många barnfamiljer i Rinkeby hört av sig till Hagi Farah och varit oroliga inför sommarlovet. ”När skolan är stängd i två månader, hur ska de få mat?”
Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Dagens ETC
Sommarlov betyder inte bara lata dagar på stranden, utan också hunger och otrygghet när skolan är stängd. I Rinkeby lämnar några föräldrar in ett medborgarförslag om att erbjuda gratis lunch för skolbarn under sommarlovet.
Men trots att S-ledaren Magdalena Andersson utlovat det i sitt förstamajtal har hennes partikamrater som styr i huvudstaden svårt att genomföra förslaget.
– Hade vi haft en socialdemokratisk regering hade detta införts i hela landet, säger Emilia Bjuggren (S), skolborgarråd i Stockholms stad, till Dagens ETC.
Låt dem äta havregryn, menade skribenten Lena Andersson i en ledartext i Svenska Dagbladet i söndags som satte igång en massiv debatt om svenska barn verkligen är hungriga eller om det bara är deras föräldrar som är dåliga på att laga billig och näringsriktig mat.
Enligt en Sifo-undersökning har åtta procent av landets alla barnfamiljer svårt att köpa näringsriktig mat för alla dagar i veckan. För ensamstående föräldrar med en inkomst under 35 000 kronor i månaden är siffran 29 procent, nästan en tredjedel. I Rinkeby i nordvästra Stockholm, ett av landets ekonomiskt mest utsatta områden, är medelinkomsten hälften av det, 17 440 kronor. Här har den senaste ekonomiska krisen bland annat gjort att alla grundskolor i stadsdelen har infört gratis frukost för eleverna under våren.
Ett par hundra meter från centrum ligger Rinkebyskolan, en orange tvåplansbyggnad i 70-talsstil med högstadium för knappt 200 elever. Där har rektorn Martin Malmberg sett en markant skillnad i hur eleverna äter nu, jämfört med i höstas.
– Vi har sett att det är fler elever som tar en portion extra, så vi har behövt utöka antalet portioner med omkring tio procent sedan i slutet av hösten. Och vi upplever att det var färre elever som fastade i år under ramadan. Jag har inga faktiska siffror på det, men misstänker att det i några fall åtminstone handlar om ekonomin. Det är tufft att fasta och inte få lunch eller frukost i skolan, utan allt läggs på familjen på kvällstid. Vi har också fler elever som äter frukost i skolan under våren än det varit tidigare.
Som en Marie Antoinette
Ute på torget möter vi Hagi Farah, som under lång tid arbetat som medborgarvärd här och ofta har kallats ”hela Rinkebys pappa”. Han är själv förälder till åtta barn mellan 14 och 35 år, och har tre barnbarn, och han märker av en utbredd och allvarlig oro bland många barnfamiljer i området.
– Det är jättemånga barnfamiljer som hör av sig till mig, som berättar att de inte har råd med mat och är väldigt oroliga inför sommaren, säger han.
– Allt blir dyrare. Hyrorna, elen, maten. Folk har inte råd. Många familjer vill inte komma och säga att de inte har råd att äta. De är för stolta för det. Och man prioriterar att betala hyran först, för annars blir de vräkta av fastighetsbolagen.
Hagi Farah reagerar kraftigt på Lena Anderssons text i Svenska Dagbladet.
– Hon är en akademikerkvinna från överklassen. Hon lever inte i den här världen, hon lever på Mars. Hon är som den där drottningen i Frankrike under revolutionen, Marie Antoinette, som sa ”låt dem äta kakor”. Det är samma sak. Nu när det snart är sommarlov och skolan är stängd i två månader, hur ska de få mat då?
Förslag: Lekar och lunch
Ja, om några veckor går landets 1,1 miljoner skolelever på sommarlov. Men för många barn är det inte bara med känslor av glädje och längtan efter lata dagar på stranden, utan också med en klump i magen över att kunna äta sig mätta när skolan inte längre är öppen. För elever som går i låg- och mellanstadiet finns möjlighet att gå på fritids, där lunch serveras, även under loven. Men en plats på fritids kostar närmare 1 000 kronor i månaden även för de med lägst inkomster, och många familjer avstår därför fritids.
– Det är klart att två månader för en flerbarnsfamilj blir en ekonomisk utmaning, säger Martin Malmberg på Rinkebyskolan.
När Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson förstamajtalade nyligen presenterade hon ett förslag, som också ligger i skuggbudgeten för våren. Förslaget innebar 700 miljoner kronor extra avsatta till sommarlovsaktiviteter med lunch runtom i Sverige.
– Varje barn som tvingas växa upp i fattigdom utan möjlighet till näringsriktig mat är ett misslyckande för hela vårt samhälle, sa Andersson då.
I Rinkeby har Hagi Farah och några andra föräldrar lämnat in ett medborgarförslag till stadsdelsnämnden med ett nästan identiskt förslag, där de nämner ett par specifika platser i området som skulle vara lämpliga.
– Dels Kista torg och dels här på torget i Rinkeby. Där kan man ha aktiviteter för barnen, med basket, fotboll, ansiktsmålning, lekar och annat. Och koppla ihop det med att bjuda på lunch, säger Hagi Farah.
– Man kan ge mat till människor på olika sätt. Man kan ge dem matkuponger, eller stå och dela ut mat som Stadsmissionen gör. Men om man gör det tillsammans med olika aktiviteter för barnen så har de roligt samtidigt, då blir det integrerat på ett annat sätt.
Oklart om det är lagligt
Martin Malmberg på Rinkebyskolan är positiv till förslaget och säger sig kunna genomföra det ganska omedelbart, inom skolans egen budget, men eftersom det rör sig om skattepengar måste de få juridiska klartecken från politiskt håll innan de kan gå vidare och genomföra det.
– Utifrån de önskemål som har lyfts här i Rinkeby så har vi fört upp frågan upp i utbildningsförvaltningen, där juristerna tittar på om det ens är lagligt möjligt för oss att använda skattemedel till att finansiera lunch när vi inte ska ha öppet. Men vi kan ju inte ha en öppen verksamhet för alla ungdomar som bor i Rinkeby eller hela Järva, utan då måste man ta reda på hur många det rör sig om.
Martin Malmberg tar även upp en annan aspekt för behovet av sommarlovsaktiviteter med gratis lunch.
– Vi har ju också i uppdrag att motverka nyrekrytering till kriminella kretsar. Och är det nånting man vet så är det att de som är lättrekryterade är de som kommer från ekonomiskt utsatta familjer. Och om de inte ens har fått mat på två dagar, och så är det nån som sticker till dem några hundralappar för att göra nånting, då är det nog ganska många som skulle göra det, om de är riktigt hungriga. Även om de skulle säga nej och gå därifrån om de hade andra möjligheter, säger han.
Stockholms stad styrs idag av en rödgrön majoritet med S, V och MP.
För Hagi Farah är det självklart något som stadsdelen eller kommunen ska finansiera.
– Det kostar inte mycket för Stockholms stad, menar han.
– Magdalena Andersson säger att de vill ha gratis sommarlovslunch. Hon är partiledare och hennes parti säger det, och det är de som styr i Stockholm. De måste ta ansvar. Det är det minsta man kan göra. Och skolorna säger att de är beredda, bara de får uppdraget. Ni kan göra det i de kommunerna som ni äger, där ni har makten. Det är vårt budskap. Om ni menar allvar, när partiledaren säger det, då måste borgarråden i Stockholms stad stå för detta också, säger Hagi Farah.
S kräver statsbidrag
Men det är svårt för Socialdemokraterna att göra något, även om de styr staden, menar socialborgarrådet Alexander Ojanne (S).
– Vi har ett antal olika åtgärder för att mildra situationen för barnfamiljer i sommar, bland annat kostnadsfritt kollo till de hushåll som har en gemensam inkomst på mindre än 20 000 och en sommarlovspeng. Men Stockholms budget är knapp. Regeringen måste öka statsbidragen till kommunerna och jag hade naturligtvis gärna sett att de införde Socialdemokraternas förslag om bland annat sommarlovsluncher.
Hur ser du på den pågående debatten om matkrisen, efter Lena Anderssons text i Svenska Dagbladet som menade att barn inte alls behöver vara hungriga eftersom havregryn är så billigt?
– Vi befinner oss i en svår ekonomisk situation med matpriser som skenar och räntor och hyror som höjs, vilket påverkar väldigt många människor, inte minst barnfamiljer. Att i det läget skuldbelägga föräldrar och uppmana till att äta stärkelser anser jag är nedlåtande.
Martin Malmberg på Rinkebyskolan är ändå hoppfull om en lösning.
– I grund och botten är det ingen jättestor kostnad. En elevlunch kostar kanske 25 kronor i snitt. För vår del här i Rinkebyskolan kanske det handlar om ett 20-tal ungdomar, säger han och räknar ut att det alltså skulle landa på en totalkostnad på drygt 20 000 kronor för de två sommarmånaderna.
– Kostnadsmässigt så kan vi ta det som skola, det är inga problem. Vi står inte och faller med det, men däremot kanske familjerna står och faller med det.
Och när Dagens ETC når skolborggarådet Emilia Bjuggren (S) öppnar hon för en eventuell lösning.
– Jag förstår att många är oroliga inför sommaren. I Magdalena Anderssons vårbudgetproposition avsattes 700 miljoner kronor för att kommunerna ska kunna arrangera aktiviteter där lunch ingår för barn och unga. Hade vi haft en socialdemokratisk regering hade alltså detta införts i hela landet. Utbildningsförvaltningen undersöker just nu den specifika frågan om Rinkebyskolans förslag, säger hon.