2011 läckte Ringhals 2:s bottenplåt, en del av reaktorns inneslutning, med 0,15 liter per timme när en provtryckning gjordes för att testa reaktorinneslutningen. När provet upprepades i september var läckaget uppe i 29 liter per timme.
– Skulle någonting otäckt hända i reaktorn så ska det inneslutas i det här skyddet, om det läcker så skulle vattnet från reaktorn komma ut. Det är ett allvarligt fel, förklarar Björn Karlsson, tidigare ordförande för Reaktorsäkerhetsnämnden.
Han säger att det inte är första gången Ringhals har problem med läckage.
– De har slagits med det här problemet i flera decennier. Det måste åtgärdas, men hittills har det inte lyckats helt. Tidigare har de delvis haft dispens så länge läckaget har varit litet.
På grund av läckaget har Ringhals fått förlänga avstängningen.
– Vi ser allvarligt på frågan som alla frågor som har med säkerheten att göra. Vi har ett gediget analysarbete där vi behöver förstå vad är det vi ser och det kommer att leda till eventuella åtgärder, och det är därför vi flyttat fram återstarten tio dygn, säger Björn Linde, vice vd Ringhals, till SVT Hallandsnytt.
Vattenfall: "inte allvarligt"
Hos Vattenfall menar man däremot att läckaget, oavsett orsak, inte är allvarligt.
– Det är ett internt läckage av kalkhaltigt vanligt vatten utan radioaktivitet, säger Anna Stålnacke, kommunikationschef vid Ringhals.
Kan vi lita på Ringhals säkerhet?
– Ja, säkerheten kommer alltid först. Vårt agerande vid till exempel den här avvikelsen är ett exempel på detta. När vi hittar en avvikelse i våra system, även små sådana, analyserar vi och utreder orsak och vidtar de eventuella åtgärder som behövs innan vi återstartar anläggningen för säker och stabil drift.
Christer Karlsson, inspektör på Strålsäkerhetsmyndigheten, bekräftar att reaktorn i Ringhals har läckt lite tidigare.
– Jag har inte gått tillbaka och tittat så långt i det förflutna, men reaktorn har läckt lite sedan 2005-2006. I ett beslut då bestämdes att det skulle rapporteras om läckaget ändrades signifikant, och det är det som har hänt.
Hur allvarligt läckaget är nu vill Karlsson inte uttala sig om.
– Ringhals undersöker saken nu, de har inte gjort en bedömning än, så vi vet inte vad det beror på. Men för tillfället står reaktorn stilla, så det är ingen fara på taket.
Kan påverka S och M-uppgörelse
Jan Strömdal, ordförande för Folkkampanjen mot kärnkraft och kärnvapen, tror att läckaget kan påverka diskussioner och dragkamper som kan ske inom kärnkraften efter Socialdemokraterna och Miljöpartiets uppgörelse om energipolitiken. Han menar att det kan ses som ett illustrerande exempel.
– Det diskuteras mycket om hur de nya hårdare säkerhetsföreskrifterna ska formuleras och vem de ska gälla. Några pratar om att lätta på säkerhetskraven för de äldre reaktorerna för att förlänga deras livslängd. Jag tycker att det är alarmerande att man funderar på att tulla på säkerheten när det handlar om överåriga reaktorer som bör stängas av nu.