I förra veckan sköts en man till döds av polis i Uppsala. Det var den sjätte dödsskjutningen sedan i januari 2013 och inte sedan statistiken infördes 1995 har så många dött av polisens kulor. Enligt kriminologen Jerzy Sanecki rör det sig om ett trendbrott.
– Visst kan det vara en slump men med tanke på den dramatiska ökningen verkar det osannolikt. Någonting har inträffat inom polisen, frågan är vad? säger han.
Han tycker att Rikspolisstyrelsen måste utreda saken närmare.
– De måste utgå från kunskap och ta reda på vad ökningen kan bero på. Det är Rikspolisstyrelsens ansvar, men tyvärr är det trögt. Kunskapsinriktningen är inte så stark inom polisen, säger Jerzy Sanecki.
”Kallsinnigt att inte utreda”
Martin Lundin, handläggare på Rikspolisstyrelsen, tycker att det är för tidigt att utreda fallen.
– Det rör sig sannolikt om en slump, ingen polis skjuter ihjäl en människa med flit, man drar sig oerhört mycket för att skjuta och det är alldeles för tidigt att säga att det rör sig om en trend, säger han.
Men är det inte bra att utreda fallen för att se om det handlar om en slump eller ett trendbrott?
– Det är alldeles för tidigt att göra det. Först måste man titta på varje enskilt fall och se om det varit korrekta skjutningar. Men vi följer utvecklingen, säger han.
Polisförbundets ordförande Lena Nitz är djupt kritisk till Rikspolisstyrelsens ovilja att utreda fallen.
– Det är hänsynslöst och kallsinnigt av Rikspolisstyrelsen att inte intressera sig för det här efter allt som har hänt. Medborgare mister livet och för polismännen är det här en mardröm som de tvingas bära i resten av sina liv, säger hon.
Polisförbundet har i flera år drivit att svenska poliser ska ha tillgång till elpistol och enligt ordförande Lena Nitz är frågan mer angelägen än någonsin.
– Glappet mellan pepparsprej och vapen är för stort. Pepparsprejen fungerar inte om det blåser eller i trånga utrymmen så elpistolen behövs som komplement. Den kan rädda liv, säger hon.
Oklart om forskning
Men Martin Lundin på Rikspolisstyrelsen avfärdar även det förslaget.
– Det finns ingen forskning som visar att elpistoler minskar det dödliga våldet, säger han.
Mycket av den forskning som gjorts på området är amerikansk och enligt Jerzy Sanecki är den därför inte applicerbar på svenska förhållanden.
– Förhållandena ser olika ut i olika länder, inte minst de amerikanska. I USA står sig polisen ganska slätt utan skjutvapen eftersom allmänheten är beväpnad men i Sverige är det ju helt annorlunda. Jag tycker att det borde göras en svensk studie, lokalt kan skjutvapen bytas ut mot elpistoler och på en annan plats kan poliserna testa att ha både och, säger han.
”Bättre att utbilda”
Martin Lundin tror inte på att genomföra en svensk studie.
– Det är litet korkat att föreslå en sådan sak. Eftersom dödstalen är så få skulle det krävas en väldigt stor studie under väldigt lång tid för att kunna dra några slutsatser. Jag tror i så fall att det är bättre att satsa på utbildning i hur man hanterar taktiska situationer så att poliser blir duktigare på att vara flexibla och hantera psykiskt sjuka, säger han.
– Vi har redan bra utbildning, kontrar Lena Nitz. Och hur mycket utbildning man än har så kan man hamna i svåra situationer. Elpistoler behövs som ett komplement så man kan sätta stopp för en eskalerande situation innan man som polis i värsta fall måste ta till skarpa vapen.