Men i intervjun så nämner han också en detalj som fått kritik på sociala medier. Enligt Melin var gänget medlemmar i Vitt ariskt motstånd (Vam). Det stämmer inte. De som greps var i stället unga sverigedemokrater.
– Det är möjligt att Martin och hans poliskollegor först trodde att de här var Vam för att en av killarna hade Vams propagandamaterial med sig. Men ledaren i det här gänget var helt öppen med att han var SD. Det kan inte ha undgått poliserna, säger forskaren Tobias Hübinette.
Dubbelt fel
Efter att kritiken nått SvD har man tagit bort stycket om att det var Vam-medlemmar som greps. Men på Martin Melins instagram vidhåller han att det handlade om Vam-medlemmar, vilket han menar går att läsa i arkiven hos kungliga biblioteket. ”Läs tidningarna från 2 maj 1992 så står det om hela den här händelsen”, skriver han.
Här har Melin dubbelt fel. 1 maj-talet hölls 1993. I arkiven och i domar går det också att läsa att det bland andra var Sverigedemokraternas ungdomsförbunds ordförande samt en tidigare styrelseledamot i Sverigedemokraterna som greps när det upptäcktes att de bar på en handgranat. Vam hade vid den här tiden i själva verket upplösts som grupp.
Tobias Hubinette försöker förstå varför Martin Melin inte vill erkänna att det var just Sverigedemokrater som attackerade Gudrun Schyman den där dagen.
– Det här är inga hemligheter på något sätt. Det kanske är en slags psykologisk försvarsmekanism för att han ändå är med i Liberalerna som ju har en lång historia av antifascism. Han kan liksom inte ta in att ett parti som man nu samarbetar med var så. Att han skulle historieförfalska medvetet tror jag inte att han är kapabel till. Då är han en annan människa än vad jag tänker mig att han är, säger Tobias Hübinette.
Accepterar – och inte
Tobias Hübinette berättar att Martin Melin kontaktat honom privat för att reda ut vad som stämmer.
– Då lät det som att han faktiskt accepterade att jag visste mer än vad han visste. Men samtidigt satt han uppenbarligen i realtid och försvarade och vidhöll den här konstiga berättelsen. Trots att han sitter i Liberalernas riksdagsgrupp kan man nästan tolka det som att han sitter och försvarar SD:s heder.
Martin Melin svarar på kritiken över sms:
”På den här tiden var det flera olika grupperingar på den yttersta högerkanten, rasister och nazister som jag som polis kom i kontakt med. De vi grep i Kungsträdgården var vad vi då kallade ”VAM:are”. Om de även var Sverigedemokrater vet jag inte, men det är ju inte omöjligt, för oss då var det där och då same same - ”rasisterna”, skinnskallarna. Mitt minne av Sverigedemokraterna på den här tiden är mest från 30 novemberdemonstrationerna då det var mycket bråk mellan dem och antirasister”, skriver han.