– Jag såg min dotters namn på telefonen och blev orolig eftersom det var mitt i veckan och hon ju går i skolan så hon borde sova vid den tiden. Hon lät väldigt tagen, nästan i chock, berättar han.
Dottern berättade att hon precis hade fått ett telefonsamtal från ett skyddat nummer, där en okänd man upprepade gånger frågat om hon var Malcoms dotter. När hon frågade vem han var svarade han bara att hon skulle säga åt sin pappa att gå ut.
– ”Om Malcolm är hemma så be honom komma ut”, sa personen i luren. ”Om han inte kommer ut nu så kommer jag att spränga hela porten”, upprepade han. Då lade min dotter på luren.
Hon blev väldigt orolig och ringde direkt upp sin pappa i Stockholm.
– Jag ringde polisen och förklarade vad som hänt, gav dem min dotters telefonnummer och vår adress och sa att de måste åka dit genast. De skickade en patrull till henne och patrullerade området, men sa att allt var okej och åkte därifrån igen. Då gjorde jag en anmälan om hotet.
”Jag är djupt besviken”
Ett par dygn senare ringde Malcolm Jallow till polisen igen för att meddela vem han hade valt som advokat och att han ville prata med den som var förundersökningsledare.
– Då sa de att förundersökningen var nedlagd, att de bestämt att inte inleda någon förundersökning, med motiveringen att det var en okänd gärningsman. Det tycker jag är väldigt märkligt. Förundersökningen är ju till för att ta reda på vem gärningsmannen är. De har ju verktygen att spåra samtalet om de vill. Jag är djupt besviken, säger han.
Det visade sig att beslutet om att inte inleda någon förundersökning fattas redan 21 september, alltså samma dag som hotet skedde och anmälan lämnats in. Men Malcolm Jallow fick ingen information om detta alls från polisen, inte förrän han själv alltså ringde dit två dygn senare.
– Det är djupt olyckligt och oerhört frustrerande att få reda på att polisen lade ner ärendet samma dag som anmälan upprättades. Det ökar känslan av otrygghet för mig och min familj och är en tydlig signal på att detta inte är tillräckligt viktigt från polisens sida. Om det handlar om kompetens kring eventuella hatbrott och den specifika utredning som krävs i dessa fall så är det något polisen och rättsväsendet borde prioritera upp och inte ned. Det är ytterst en fråga för demokratin, säger han.
Säpo tog bort larmet
Dagen efter bombhotet pratade han med Säpo om det som hänt.
– Jag förklarade för dem vad som hänt och då sa de att det var ett polisiärt ärende och att de får se vad Malmö-polisen säger. ”Vi får vänta och se vad vi kan göra.” Jag förväntar mig att Säpo tar det här på allvar. Det är ett allvarligt brott, att någon hotar att spränga min och min familjs bostad, säger han.
– Jag brukar inte ta upp Säpo, de gör ett bra jobb i många fall, men i mitt fall har jag upplevt under lång tid att de inte tar otryggheten på allvar. Jag upplever mig väldigt otrygg. Jag får ganska mycket hat och hot i min tjänst som riksdagsledamot och tidigare hade jag ett larm hemma och ett som jag alltid hade med mig, som var direktkopplat till Säpo, för att jag skulle känna mig trygg. Men efter halva mandatperioden så gjorde Säpo en ny bedömning och tog bort allt. Jag delar inte alls den bedömningen, om jag ska känna mig trygg så vill jag ha kvar larmen. Och nu när detta händer så gör de inga åtgärder. Då börjar jag fundera på om de verkligen tar min otrygghet på allvar. Jag har sett många andra personer, som Lars Vilks, koranbrännare, eller flera andra politiker som har Säpo-vakter när de går ut och festar på nattklubbar, som följer med dem hela tiden. Men jag som är extra utsatt för hat, hot och trakasserier hela tiden, jag får inte ens ett larm.
”Konstant hela tiden
Momodou Malcolm Jallow har varit riksdagsledamot sedan augusti 2017 och är idag ordförande i civilutskottet samt bostadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.
Han har tidigare suttit i kommunfullmäktige i Malmö, är ordförande för Afrosvenskarnas forum för rättvisa, ledamot i Europarådet och har nyligen gått ut med att han kandiderar till Europaparlamentsvalet i vår.
Under hela sitt politiska liv har han utstått mängder av hat, hot och trakasserier.
– Det är väldigt vanligt att jag får hat och hot, och ofta är det inte alls kopplat till den sakpolitik jag står för, utan till min hudfärg och mitt ursprung. Folk kan säga väldigt vidriga saker. Jag har gjort många anmälningar som har lagts ner, där folk har skrivit saker i mejl eller på sociala medier, som handlar om att ta livet av mig, väldigt hotfulla saker. Omfattningen är ganska stor och det är inget som bara händer då och då utan kontinuerligt. De skriver att jag är en kommunist som ska hängas. Det är konstant hela tiden. Oavsett om jag pratar om bostadspolitik så handlar hatet om hudfärg och ursprung, inte om politik, säger han.
Har du någon gång funderat över om det är värt priset att fortsätta som politiker?
– Absolut. Och det här är ju inte första gången. Förra året så funderade jag på om jag ska teckna en livförsäkring för min familj. Om nån tar livet av mig så kan i alla fall mina barn och min familj ha det bra, säger han.
– Om de hotar att spränga min bostad… Inget uppdrag, inget jobb, i världen är mer värt än min familj. Därför undrar jag om det är värt det. Om inte polisen kan garantera säkerheten för mig och min familj så är det inte värt att fortsätta som politiker längre.
”Betyder hela världen”
Men frågan är större än att bara handla om honom personligen.
– Om jag skulle avsluta min tjänst på grund av detta handlar det inte bara om mig utan om demokratin i stort. Jag är en av två afrosvenskar i riksdagen, den enda afrosvenska mannen. Om andra ser att jag hoppar av på grund av hot och hat så kommer ingen annan att vilja ställa upp till val. Det är ett stort demokratiskt problem för hela samhället. Inte bara för mig personligen. Jag kräver inte Säpo-vakter hela tiden, men att de åtminstone lyssnar på mig.
Samtidigt har Momodou Malcolm Jallow fått stort stöd på sociala medier, av både partivänner och andra, vilket betyder mycket för orken att fortsätta.
– Flera partiledare, från både Vänsterpartiet och Miljöpartiet, har hört av sig och påtalat vikten av att man måste kunna känna sig trygg som politiker. Talmannen har också hört av sig. Och väldigt många har skrivit meddelanden. Det betyder hela världen. Allt stöd jag fått av andra människor., inte bara i Sverige utan internationellt också. Det är det som gjort att jag orkat.