Dagens ETC
Med minsta möjliga marginal har riksdagen valt Magdalena Andersson (S) till Sveriges statsminister. Men hon ser ut att få regera på oppositionens budget – och nu är det bäddat för krig mellan höger och vänster, spår de personer som Dagens ETC har talat med.Sam Linderoth
Research
Adolfo Diaz
Text
Zanna Nordqvist
Foto
Sofie Axelsson
Research
Socialdemokraternas nyvalda partiledare Magdalena Andersson blir Sveriges statsminister. Det beslutet fattade riksdagen vid 10-tiden på onsdagen. 117 ledamöter röstade ja, 174 röstade nej, 57 avstod och 1 var frånvarande – eftersom mindre än hälften avslog förslaget godkänns S-ledaren.
– Jag står redo att leda en regering som gör det som krävs för att ta itu med de problem som Sverige har, säger Magdalena Andersson vid en pressträff efter omröstningen.
Beslutet i riksdagen kommer efter att Socialdemokraterna nått en överenskommelse med Vänsterpartiet under tisdagen. På onsdagsmorgonen meddelade även Centerpartiet att man skulle släppa fram Magdalena Andersson, men också att man kommer att rösta på sin egen budget senare under onsdagseftermiddagen. Det innebär att M-KD-SD-budgeten väntas gå igenom i riksdagen.
Jämfört med regeringens budgetförslag innehåller oppositionens omfördelningar på 20 miljarder kronor, bland annat genom sänkt skatt på bensin och diesel, lägre byggsubventioner, skattesänkningar, mer pengar till rättsväsendet och skärpt migrationspolitik.
När Dagens ETC ringer runt för att samla ihop reaktioner är det många som reagerar på en sak – att C släpper igenom S till makten men tvingar dem att regera med en budget som SD varit med och utformat, det vill säga samma SD som C sagt sig vilja hålla borta från makten. Frågan är varför.
– Det C gör är att man markerar mot den inriktning som regeringen gjort mot V. Men det har egentligen ingen bäring på budgeten. Budgeten har inte blivit mer vänster sen i förrgår, den har dessutom inslag av C-politik. Beslutet har istället att göra med andra saker, att regeringen kommit överens om med V om pensionärerna och löftet att ha med V nära i en framtida S-regering, säger Alex Vorovov, politisk redaktör, Eskilstuna-Kuriren.
Var det rätt av C?
– Jag förstår C:s hållning men jag håller inte med om att det är så man ska göra. Det är alldeles för mycket praktik och olika typer av markeringar runt sakfrågan och det finns ingen anledning till att göra det värre.
Leonidas Aretakis, chefredaktör för Flamman, ser å sin sida C:s hållning som ett tydligt besked om var de egentligen står.
– C säger att de varken är vänster eller höger, utan "vi är ett mittenparti" och så vidare. Sen kommer ändå en så här pass modest reform som förbättrar livet för de fattigaste pensionärerna och då blir man så arg att man kan tänka sig att släppa fram en SD- budget. Det visar att de trots allt är ett högerparti.
Vad innebär det att Sverige för första gången får en budget som SD varit med och format?
– Högerblocket är konsoliderat. Det är en ny fas i politiken. Vi har ett tydligt högerblock och vänsterblock. Det är dåligt att SD får inflytande men samtidigt kommer vi få se en tydligare kamp mellan höger och vänster.
Susanne Nyström, ledarskribent på Dagens Nyheter, är desto mer förstående för C:s agerande.
– Det är M och KD som ger SD inflytande. Det tycker jag är synd eftersom de sagt att de inte skulle samarbeta. Jag tycker att det var tråkigt att S och V gjorde upp på ett sätt som gjorde att C inte längre kände att de kunde vara kvar. De vill gå mer åt mitten.
Detta är i princip samma svar som Annie Lööf själv ger.
– De som bär ansvar för att ge SD inflytande är de som har förhandlat med SD. C har alltid antingen röstat för en regerings budgetförslag för att vi har varit med och förhandlat eller så har vi röstat på vår budget i opposition och lagt ned våra röster, säger hon.
Till skillnad från övriga tillfrågade är Marja Lemne, statsvetare vid Södertörns högskola, inte överdrivet upphetsad över att Magdalena Andersson får inleda sin tid som statsminister med att regera på en M-KD-SD-budget.
– När Stefan Löfven tillträdde på posten var det ju samma sak. Det är nåt man får återställa sedan helt enkelt. Det är klart det finns skillnader mellan regeringens och oppositionens budget, men inga dramatiska sådana. Möjligen är de det för Annie Lööf i och med att överenskommelsen om strandskyddet försvinner som hon hade genomdrivit.
Hur analyserar du den uppkomna situationen i stort?
– Inom regeringen är det nog framför allt MP som kommer att ha svårt för att regera på oppositionens budget. Men sen undrar jag om vi inte sett svanesången för den breda mitten. Annie Lööf tycks väldigt ensam nu. Det verkar också väldigt tydligt nu att den nya statsministern inte avser fortsätta skamvråställandet av V. I söndagens Agenda sa ju S partisekreterare Tobias Baudin att det var fel att ha den skrivningen i januariavtalet. Det är en milt framförd men kraftig kritik av den förra statsministern.
Sam Linderoth
Research
Adolfo Diaz
Text
Zanna Nordqvist
Foto
Sofie Axelsson
Research