Den nya migrationslagen röstades idag igenom i riksdagen – även om det var på marginalen. Endast ett par röster kunde säkerställa att förslaget som lagts av S, MP, C och V gick igenom.
Centerpartiet röstade dock för förslagen som lagts av högeroppositionen om ett "effektivt återvändande", samt förslaget om "möjligheten att vägra uppehållstillstånd vid anknytning på grund av ålder". De lade även ned sina röster i frågan om krav på kunskaper i svenska och samhällskunskap för permanent uppehållstillstånd vilket innebar en majoritet för högern i dessa punkter.
Lagen innebär att den tillfälliga lag som gällt sedan 2016 blir kvar. Från och med 20 juli går det inte att få permanent uppehållstillstånd under de tre första åren i Sverige och kravet på försörjning för familjeåterförening blir permanent. En humanitär skyddsgrund för barn och vuxna med särskilt ömmande skäl till asyl röstades också igenom.
– Sverige får en migrationsagstiftning som är långsiktigt hållbar och som samtidigt främjar integration och sammanhållning. Den är långsiktigt hållbar för att Sverige nu får en lagstiftning som inte på ett väsentligt sätt avviker från övriga Europa, sa justitie- och migrationsminister Morgan Johansson i sitt anförande i debatten som hölls under förmiddagen inför voteringen.
Pest eller kolera
Både Miljöpartiet och Vänsterpartiet hart kritiserat delar av förslaget, men väljer ändå att rösta för den nya lagen.
– Ställda inför två onda ting, regeringens förslag och den blåbruna oppositionens, så tar V ansvar för att göra det minst dåliga, sa Vänsterpartiets migrationspolitiske talesperson Christina Höj Larsen i debatten.
Christina Höj Larsen föll därefter i gråt i talarstolen och lovade barnfamiljer på flykt att V ska göra allt för att i framtiden få till en migrationslag som gör Sverige till en bättre plats.
Högeroppositionen, där M, KD, SD och L ingår, har lagt ett motförslag som bland annat vill ta bort skydd för personer som söker asyl på grund av särskilt ömmande skäl. Förslaget har en majoritet i socialförsäkringsutskottet.
Moderaternas migrationspolitiske talesperson Maria Malmer Stenergard har lovat att riva upp den nya lagen om hon kommer till makten vid nästa val.
– Gemensamt för de fyra partier som vill byta ut Stefan Löfven är att de vill minska invandringen. Jag tror inte att det blir särskilt svårt, säger hon.