BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Jag pluggade nationalekonomi och statskunskap i Uppsala när det efter några år plötsligt slog mig att jag visst skulle bli bonde och återvände till Rikkestorp, säger han.
Det var åtta år sedan och numera lever gården ett vitalt liv baserat på hållbart jordbruk. Redan från början ville Joel satsa på permakultur vilket betyder att gården ska ha permanent hållbara strukturer för matproduktion.
– Ett sätt att nå det är att ta till vara så mycket som möjligt vid odling. Vi levererade mat till The Non Existing Center i Ställberg förra sommaren och gjorde upp med dem att vi kunde hämta tillbaka resterna som kompost för att sprida på våra odlingar. På så sätt återbördade vi energi till den jord som hade producerat maten, säger Joel Holmdahl.
Ett annat sätt att producera energisnålt är att leverera råvaror till närområdet genom så kallad community-supported agriculture, ungefär samhällsstött jordbruk på svenska. Tanken är att hushåll i närområdet i förväg ska gå med och satsa på årets skörd. Blir skörden bra får hushållen mycket närproducerad mat för sina satsade andelar, och blir skörden sämre får de mindre för pengarna. Kunderna får en direktrelation med bonden som vet att hen får betalt oavsett skördeutfallet.
– Vi erbjuder ett 50-tal grönsaker och odlar gärna lokala äldre sorter som kålroten ’Farfar’ som kommer från Bjursås. Den är väldigt söt och god, faktum är att ungarna älskar den, säger Maria Danielsson.
– En annan gröda vi odlar är ”Nepa”, en regional svedjerova som finnarna hade med sig när de kom hit i början på 1600-talet, säger Joel Holmdahl.
Förra året var det premiär för spannmålsodling på Rikkestorp. Valet föll på nakenhavre som heter så eftersom fröna inte har något skal. Det är ursprungligen en kinesisk havresort som letade sig till Rikkestorp via Finland varifrån de köpte utsädet.
– Nakenhavre lämpar sig bra för småjordbruk eftersom vi slipper skalmaskiner som måste till för vanlig traditionell havre, säger Joel Holmdahl.
Rikkestorp är även från mars i år huvudman för kursen ”Småskalig odling i praktiken och perspektiv” som ges på Karlskoga folkhögskola.
– Det är en distanskurs men vi ska ha fyra träffar här på gården då deltagarna kommer hit och får följa vad vi gör på gården, säger Joel Holmdahl.
”Mjölkkor tillhör en riktig bondgård”
Då kan de omkring 20 deltagarna studera en annan nyhet, det 100 kvadratmeter stora solcellstak som numera pryder maskinhallen.
– Solproducerad el är det mest miljövänliga, så vi fick till ett avtal med leverantören att de fick hyra vårt tak på maskinhallen mot att vi köper all el som solcellerna producerar. Efter tio år får vi köpa loss anläggningen för 20 procent av investeringskostnaden.
Solenergisatsningen har varit så lyckad att gården har köpt in ytterligare 70 kvadratmeter solceller.
– När vi får upp dem blir vi självförsörjande på el till ungefär 80 procent, säger Maria Danielsson.
Hon vurmar också för att Rikkestorp har fått kor för första gången på 70 år.
– Vi har köpt fjällkor och jag tycker att mjölkande kor tillhör en riktig bondgård. Den blir mer levande då, säger hon.
– Mjölkkor är fantastiska matproducenter som har lite dåligt klimatrykte. Men jämför mjölkkor med köttdjur. Det kostar oerhört mycket mer energi att producera kött mot mjölk. Om korna får gå ute och och äta foder som kommer från gården i stället för att köpa in industriproducerat kraftfoder kan de vara med och binda kol vilket är bra för klimatet, säger Joel Holmdahl.