För 15 år sedan var Viktväktarna och Cambridgekuren i princip ensamma. Så är det inte längre. Företagen som har viktminskning och hälsosammare liv som affärsidé blir allt fler. Och den potentiella kundkretsen är stor – en undersökning som Demoskop gjorde på uppdrag av Livsmedelsföretagen i höstas, visar att hälften av alla kvinnor just då följde eller försökte följa en diet. Enligt branschorganisationen Svensk Egenvård såldes produkter för viktkontroll för 562 miljoner kronor 2011.
– Vi ser en generell tillväxt i branschen, intresset för hälsa och egenvård fortsätter att växa starkt, säger Jessica Agert, informationsansvarig på svensk Egenvård.
Även de senaste årsredovisningarna från några av de största viktminskningsföretagen visar på det. Bara Viktväktarna, Itrim och Xtravaganza omsatte nästan 250 miljoner kronor under 2012.
Dessutom lägger vi en hel del pengar på böcker om olika dieter. Enligt försäljningsstatisk toppade böcker om framför allt 5:2-dieten många listor förra året. Till exempel handlade de tre bästsäljade kokböckerna hos Adlibris om just den metoden.
– Svenskar är trendkänsliga, vi hoppar gärna på det som är nytt. 5:2 har ju spridit sig som en löpeld, och det beror nog dels på att det är en flexibel metod som passar mångas liv, men också på att vi gillar att testa nya metoder, säger Ylva Trolle Lagerros, läkare och forskare på Karolinska institutet.
Sjukvården räcker inte till
Men hon tror också att en grundläggande orsak till det stora intresset för olika dieter är en sjukvård som inte räcker till.
– Sjukvården mäktar inte med att ta hand om alla som behöver hjälp. Människor måste då vända sig någon annanstans. Därmed öppnar det upp för många kommersiella aktörer. En del gör ett mycket bra jobb, men det finns en hel del lurendrejeri där desperata bantare luras på pengar, säger hon.
Ola Lauritzon som var en av dem som introducerade GI-metoden i Sverige för ungefär tio år sedan, menar att han och andra kostentreprenörer fyller ett tomrum.
– Viktproblematik är en väldigt angelägen fråga, för hela samhället egentligen. Vi som jobbar med det här och sitter på kunskap bör göra vad vi kan för att sprida den. Det är min drivkraft, säger han.
”Tjänar pengar på vårt missnöje”
Och övervikt är ett stort problem – på tio år har andelen feta i Sverige ökat från elva procent till 14 procent, enligt Folkhälsomyndigheten. Men samtidigt finns det de som menar att all uppmärksamhet kring olika bantningsmetoder inte bara är positiv. Långt ifrån alla som bantar har en övervikt som är ohälsosam, menar dietisten Annica Långvall.
– Många tjänar pengar på att vi är missnöjda med våra kroppar. Visst finns det ett stort problem med fetma, men det finns också ett sjukt kroppsideal som många tjänar på att upprätthålla, säger hon.
Hon menar att det är svårt att värja sig, även för den som inte behöver gå ner i vikt.
– Vi får hela tiden höra hur vi ska se ut, och hur vi ska göra för att nå dit. Det är svårt att inte bli påverkad. Jag kan önska att vi kunde fokusera lite mer på sundhet, och mindre på att gå ner i vikt, säger Annica Långvall.
Diet-entreprenörerna
Ulrika Davidsson, kostrådgivare
• Har grundat The Diet Shop och The Diet Center, föreläser, skriver böcker – har gett ut 18 stycken, bland annat ”Ulrika Davidssons kokbok om 5:2”
• Taxerad förvärvsinkomst 2012: 586 800
• The Diet Shop Sweden AB omsatte 1,8 miljoner 2012. Vinst: 635 000
Annika Dahlqvist, läkare
• Förmodligen Sveriges främsta förespråkare för LCHF, har skrivit flera böcker om LCHF och hamnat i många offentliga bråk om hur bra kosten egentligen är.
• Taxerad förvärvsinkost 2012: 612 600
• Doktor Dahlqvist AB, omsatte 191 000 (april 2013), vinst: 95 000
Ola Lauritzon, kostrådgivare, föreläsare, författare
• Har skrivit böcker om GI-metoden, startat nättjänsten GI-viktkoll och ett företag som säljer färdiglagad GI-mat, och matkassen GI-kassen. Släppte nyligen en bok om 5:2.
• Taxerad förvärvsinkomst 2012: 428 500
• Ola Lauritzon AB omsatte 504 000 under 2013. Vinst: 621 000, tillgångar i bolaget: 17,6 miljoner kr
• GI-boxen Sweden AB omsatte 8 938 000 under 2013. Vinst: 1 907 000
• GI Viktkoll i Sverge AB omsatte 3 098 000 under 2013. Vinst: 618 000
”De flesta metoder för att gå ner i vikt kan fungera, även om jag är skeptisk till quick fix-vägar, men det viktigaste är att lära sig grundläggande näringsfysiologi. Att förstå vad som händer i kroppen när jag äter. Har du lite kunskap gör du dig själv en väldig tjänst, och det blir mycket lättare att sortera mellan alla budskap och metoder och hitta något som du kan leva efter också en längre tid”, säger Ola Lauritzon till Dagens ETC.
Fredrik Paulún, näringsfysiolog
• Har skrivit en mängd böcker om kost och hälsa. Föreläser, har ett näringscenter, utbildar kostrådgivare, tar fram egna livsmedel, säljer ekovin.
• Taxerad förvärvsinkomst 2012: 538 100
• Paulun Produktion AB omsatte 4 381 000 (juni 2013). Vinst: 230 000
• Paulun näringscenter AB omsatte 3 615 000 2012. Vinst: 735 000