Skillnaderna mellan kommunernas flyktingmottagande är stort. Välmående Habo tog bara emot sex flyktingar förra året, visar siffror från Migrationsverket.
– Alla kommuner måste göra sitt för att ta emot, säger Anna-Carin Magnusson (S), kommunalråd i Nässjö.
Flyktingmottagandet är ojämnt fördelat i landet, visar en undersökning som SVT har låtit göra. Kommuner med vänsterstyre tar emot fler än de borgerliga, i förhållande till befolkningsmängden. Också kommuner med hög arbetslöshet och låg medianinkomst tar emot en större andel flyktingar. En jämförelse mellan borgerliga och vänsterstyrda kommuner visar att blå kommuner i genomsnitt tog emot 13 flyktingar per 1000 invånare, medan vänsterstyrda tog emot 25. Siffrorna syftar på kommunplacering av flyktingar som fått permanent uppehållstillstånd.
I Jönköpings län är skillnaderna i flyktingmottagande utifrån politiskt styre inte lika tydliga. Borgerligt styrda Habo, som enligt flera undersökningar är en av de mest välmående kommunerna i landet, är dock klart sämst i länet. Mellan 2006 och 2013 tog Habo endast emot 7 flyktingar per 1000 invånare, en bra bit under rikssnittet på 18. Jarl Karlsson (S) är vice ordförande i kommunstyrelsen och menar att bostadsbrist är anledningen:
– Vi har inte en enda tom lägenhet och 130 personer står i bostadskö. Så ser det ut, tyvärr.
Flyktingboendet stängdes
Numera finns inte heller något boende för asylsökande ensamkommande flyktingbarn i kommunen.Tidigare fanns ett flyktingboende i Västerkärr.
– Det var inte lämpligt som flyktingboende, man tyckte att det var för långt från Habo centrum, säger Jarl Karlsson.
Ett nytt flyktingboende planeras på Ringvägen i Habo, även om beslutet ännu inte är taget i alla instanser. Det beräknas stå färdigt 2015 och ska ha plats för ett tiotal flyktingar.
– Problemet kvarstår, att vi inte har bostäder. Vi har på alla sätt försökt att få igång ett lägenhetsbyggande, mitt parti har motionerat flera gånger om det. Vi har ju faktiskt länets lägsta arbetslöshet, så jobb och sysselsättning hade vi nog kunnat fixa, om vi hade haft bostäder, säger Jarl Karlsson.
Även Jönköpings kommun har brist på bostäder åt flyktingar. Länsstyrelsen begärde plats åt 148 flyktingar, men kommunen lovade bara att ta emot 80. Orsaken: brist på bostäder. Ett hundratal nya bostäder beräknas dock stå klara i slutet av året. De ska både användas som flyktingbostäder och hyras ut till studenter.
”Alla måste göra sitt”
En av de kommuner som tar emot högst andel flyktingar är Nässjö kommun, som har ett blandat styre med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Folkpartiet i majoritet.
– Vårt lärcenter har aldrig arbetat så mycket som nu. Men vi behöver en individuellt anpassad ersättning, som tar hänsyn till vilken utbildning flyktingarna har, säger kommunalrådet Anna-Carin Magnusson (S).
Nässjö är en kommun med relativt hög arbetslöshet, 6,9 procent. Siffrorna som SVT har tagit fram visar att kommuner med hög arbetslöshet tar emot en högre andel flyktingar.
– Alla kommuner måste göra sitt för att ta emot, menar Anna-Carin Magnusson.
Sävsjö bryter trenden
En kommun som går emot trenden är borgerligt styrda Sävsjö, som tar emot den allra största andelen flyktingar i länet, över 46 flyktingar per 1000 invånare.
– En orsak är att det har varit möjligt att få tag i bostäder i vår kommun. Sedan tror jag också att det finns en påverkan i att vi har en hygglig arbetsmarknad och att det också redan finns en ganska stor andel med utländsk härkomst i vår kommun, säger kommunalrådet Stefan Gustafsson (KD).
Han menar att integrationen fungerar väl i kommunen, men säger samtidigt att det är en ansträngning att ta emot så många, inte minst ekonomiskt.
– Vi har valt att göra det här åtagandet och det känns bra att vi faktiskt har en human inställning, men de kommuner som inte tar emot så många flyktingar borde hjälpa till ekonomiskt.
SmF har sökt kommunalrådet Andreas Sturesson (KD), ansvarig för socialtjänsten i Jönköpings kommun.
Hanna Eklöf
hanna.eklof@etc.se