RFSU välkomnar domen i Skåne hovrätt där en hiv-positiv man som tidigare dömts till ett års fängelse för oskyddat sex istället frias.
Nyligen friade Skåne hovrätt en hiv-positiv man som haft oskyddat sex med fyra kvinnor. Mannen var åtalad för försök till framkallande av fara för annan och dömdes i tingsrätten till ett års fängelse. Hovrättens friande dom går emot praxis, då hiv-smittade tidigare har dömts för försök till misshandel eller försök till framkallande av fara för annan.
Hovrätten har tagit fasta på att det måste finnas en reell risk för smitta, något domstolen menar inte fanns i det aktuella fallet.
”Risken i princip obefintlig”
RFSU menar att den friande domen är ett steg i rätt riktning.
– Mannen gick på effektiv medicinering och hade mycket låga virusnivåer i blodet. Det var en mycket liten risk att någon av kvinnorna skulle smittas. Under sådana omständigheter tycker vi inte att människor ska åtalas eller dömas, säger RFSU:s förbundsordförande Kristina Ljungros.
Men är inte hiv så pass allvarligt att man har rätt att veta om man utsätts för minsta risk?
– Man måste hålla isär begreppen här. Är det så att man avsiktligt för över viruset, då är det någonting annat. Men det centrala här är: Kan man överföra viruset? För någon som går på en effektiv behandling är risken i princip obefintlig om man använder kondom. Även utan kondom så är risken mycket låg.
Ljungros anser att det inte finns någon rättssäkerhet när det gäller fall med hiv-smittade. Olika domstolar bedömer risken olika. I vissa fall har hiv-positiva dömts till flera års fängelse.
– Vi tycker att de tidigare fällande domarna har ökat stigmat och diskrimineringen av hiv-positiva personer. Media har skrivit om ”hiv-män” och spätt på en rädsla som finns alltsedan 80-talet och fått folk att tro att hiv är väldigt smittsamt. Tidigare var hiv en dödsdom, men så är det inte längre.
Hoppas på ökad kunskap
RFSU vill att Sverige ska följa FN-organet UNAIDS rekommendation och bara åtala och döma människor som vet om att de har hiv, agerar med intentionen att överföra smittan och faktiskt också gör det. Sådana fall är mycket ovanliga.
Enligt UNAIDS finns det ingenting som tyder på att bred kriminalisering är vare sig juridiskt rättvis eller gagnar hiv-prevention.
– Vi hoppas att den här domen ska öka kunskapen och normalisera synen på hiv. Om vi kan minska stigmat så kanske fler också vågar testa sig. Vi vill ju att fler ska testa sig och att fler ska skydda sig med kondom. Fällande domar mot hiv-positiva hjälper inte till att uppnå detta, säger Ljungros.
Omi Gibba