Samvetsfrihet som ger vårdpersonal rätt att vägra aborter skyddas redan av såväl Europakonventionen som den svenska abortlagen. Det skriver Reinhold Fahlbeck, professor emeritus i juridik vid Lunds universitet, i en debattartikel i Svenska Dagbladet. Men Kerstin Burman, förbundsjurist på RFSU, menar att hans tolkning av lagen är felaktig.
– Det skulle nog många jurister hålla med om. Dessutom har jag fått uppfattningen att även regeringen delar den bedömningen. RFSU:s rättsliga bedömning är att det inte finns någon bindande bestämmelse från Europarådet som säger att vi måste ha samvetsklausuler i Sverige, säger hon.
Resolutionen inte bindande
I sin debattartikel i Svenska Dagbladet hänvisar Reinhold Fahlbeck, professor emeritus i juridik vid Lunds universitet, till resolution 1763 från Europarådet, som innebär att ingen person ska tvingas att utföra abort på grund av samvetsbetänkligheter.
Han tar också upp ett rättsfall i Europadomstolen som rör militärtjänstgöring, där domstolen ”har konstaterat att det finns en nästan total samsyn i medlemsländerna att godta vapenvägran av samvetsskäl ”.
– Den resolutionen är inte bindande, och Sverige har valt att inte implementera den. Vad gäller rättsfallet är det vanligt att hänvisa till det i abortmotståndarkretsar, men man drar alldeles för vida slutsatser kring ett fall som handlar om något helt annat. Till skillnad från militärtjänst är det ju inte någon som tvingas att bli barnmorska och utföra aborter. Det är ett frivilligt yrkesval, säger Kerstin Burman.
Reinhold Fahlbeck menar dock att resolutionen fortfarande är viktig att ta hänsyn till, trots att den inte är juridiskt bindande.
– Den är moraliskt förpliktande och väsentlig eftersom generalförsamlingen har antagit den, och därmed sagt att man betraktar samvetsfriheten som rättsligt självklar. Det kommer därför vara ett viktigt dokument vid rättsfall som rör samvetsfrihet kring aborter i Europadomstolen, säger han till Dagens ETC.
”Abort ingen mänsklig rättighet”
– Abortlagen innebär inte att man har rätt till abort, utan en möjlighet till det under de förutsättningar som anges i lagen. Att få göra abort är ingen mänsklig rättighet, det finns inte något dokument som säger det, säger Reinhold Fahlbeck.
Kerstin Burman menar dock att han i sin debattartikel är helt fel ute när det gäller tolkningen av förarbetena.
– Tvärtom är det så att förarbetena tar avstånd från samvetsklausuler i svensk lag, och att man väljer bort detta för att det i förlängningen kan leda till en inskränkning av aborträtten.