Med de orden avfärdar Lagrådet i ett yttrande regeringens förslag till samtyckeslagstiftning. Bakgrunden är grundläggande krav inom juridiken om förutsebarhet, vilket enligt Lagrådet betyder att förslaget i sin nuvarande form kommer att leda till att eventuella domar helt enkelt blir avhängiga vad den enskilda domaren kommer fram till.
Väntad kritik
Enligt RSFU:s förbundsjurist Sara Bäckström var kritiken väntad, däremot inte omfattningen av den.
– Det är synd att de gör det. Vårt mål är ju att lagstiftningen vid sexualbrott ska vara frivillighetsbaserad. Sex ska vara frivilligt för att det inte ska vara ett övergrepp, säger hon.
– Men det är också synd att regeringen lade fram ett eget förslag och inte det som kom från sexualbrottskommittén, där det poängterades att det skulle vara en kommunicerad frivillighet.
Men det är inte bara bevis-läget Lagrådet ifrågasätter, utan även att förslaget till samtyckeslagstiftning delvis redan täcks in av befintliga lagar. Det gäller så kallade ”passivitetsfall”, ”överrumplingsfall” samt ”kvalificerade fall av vilseledande”.
– RFSU anser att även om dagens lagstiftning täcker in många av gärningarna som omfattas av lagförslaget är det en viktig förändring för att dra om gränsen för den sexuella integriteten, för att skapa en tydlighet, säger Sara Bäckström.
– Oroande är också att oaktsamhetsrekvisitet omfattas av kritiken. Det är en av de viktigaste förändringarna från dagens lagstiftning och väntas täcka in fler fall än dagens lagstiftning.
Så vad bör regeringen göra nu?
– Självklart måste de titta på kritiken från Lagrådet, hur man ytterligare kan förtydliga lagen. Det behövs en tydlig proposition. RFSU tycker att regeringen ska titta på den kommunicerade frivillighet som sexualbrottskommittén lade fram. Det skulle göra lagen tydligare och ge ett viktigt rekvisit för domstolarna att pröva.