– Vi är mycket glada och ser fram emot fantastiska år med att skapa ett bättre och ett mer inkluderande Sundsvall. Som ung hbtq-person i ett heteronormativt samhälle finns det ett stort behov av trygga platser, där man får vara sig själv, säger Morgan Grafström, som är utbildare och administratör på RFSL Sundsvall.
Stödja varandra
Det finns i dag ingen liknande verksamhet i Västernorrland, men RFSL Sundsvall har sneglat på Egalia, som drivits under flera år i Stockholm.
– Den sociala sidan är viktig, att unga hbtq-personer kan träffas, att vi kan initiera samtal om normer och identitet, utbyta erfarenheter och stödja varandra. Men det ska vara kul också. Att bara träffas, fika, ordna filmkvällar, göra utflykter eller sporta tillsammans är minst lika viktigt.
Morgan Grafström tycker att Sundsvall varken är bättre eller sämre än andra orter för unga hbtq-personer.
– Om man inte följer normen kring sexualitet och kön får man tyvärr räkna med att bli ifrågasatt. Reaktionerna som många unga råkar ut för hamnar på hela skalan från en rynka i pannan till ren misshandel.
Som ung hbtq-person kan det vara svårt att hitta berättelser eller förebilder som berör ens egna upplevelser.
– Det är klart att det är jobbigt, inte minst för unga människor som håller på att forma sin identitet, att bli ifrågasatt för den man är och att inte känna sig trygg. Många unga döljer därför sin egentliga identitet eller lever dubbla liv.
Unga Magasinet har en nedre åldersgräns på 16 år och tanken är att två kvällar i veckan ska vara vikta för hbtq-ungdomarna.
– Det är viktigt att de som jobbar på Unga Magasinet möter ungdomarna på rätt sätt. Det är så lätt att falla in i ett normativt beteende.
Något alla tjänar på
RFSL kommer att ha egen personal på plats men också handleda kommunens personal.
– Det blir ett sätt för oss att utbilda kommunens personal kring hur hetero- och cisnormen fungerar och lära ut ett normkritiskt förhållningsätt. Det tjänar alla på, säger Morgan Grafström.
Verksamheten ska enligt planerna dra igång vid årsskiftet.