– Vi har mött personer som aldrig har testat sig, de är en bra bit närmare 30, för att de inte vill bli utfrågade.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Han berättar att RFSL Testpoint som utför hiv-tester startades just för att tanken fanns att fler skulle testa sig om mottagandet var bättre och mer anpassat för hbtq-personer.
– Det är små ord som all personal inom vården måste lära sig: partner, sambo, förälder. Könsneutrala ord. Man kanske inte vill säga att man har en viss sexualitet. Det är helt absurt att man måste komma ut, är det inte bättre att man bara förutsätter att man kan ha sex med alla?
Slentrian och okunskap en bov
Enligt Cristian Rehn är det ofta det slentrianmässiga beteendet och okunskapen om att människor kan ta illa upp av att bemötas enligt normerna som gör hbtq-personer upprörda, ledsna eller arga.
– När man sitter med en annan person som ser ut som en man och bär en snopp, så frågar man hur det är med tjejen. Det handlar om normer. Hur många gånger ska en hbtq-person behöva komma ut? Oftast söker man vård för att man är sjuk, då kanske man inte orkar komma ut också, dessutom flera gånger för flera personer i vårdledet.
Han berömmer Örebro kommun för hbtq-arbetet som görs och säger att regionens organisation är större och därför ställer fler utmaningar på till exempel utbildning. Böcker, studier och utbildningar välkomnas varmt, dock borde dessa enligt honom erbjudas till fler och inte bara de som har gått långa utbildningar.
– Universiteten måste bli bättre på att ta in utbildningar och inte bara låta någon torr nisse som pratat i många år prata om normkritik för folk efter några år på psykologiutbildningen. Det är på väg men det är fortfarande för lite för att det ska ske någon förändring, säger han och förtydligar att mycket faller tillbaka på att arbeta bort rådande normer i samhället.
– Hur fasiken ska man utbilda en hel organisation som är fast i 1960-talet. Först och främst måste man ta de enheterna som är viktiga. Så klart att läkare måste bli påminda men grunden måste ändras.
Regionen fortsätter sitt arbete
Karin Sundin (S), regionråd med ansvar för hälso- och sjukvårdsfrågor, säger att hon förstår kritiken och säger att regionen visserligen är en stor organisation men att arbetet görs i mindre steg där det behövs mest. Hon nämner just hbtq-certifieringar som en viktig del i arbetet.
– Vi är nedbrutna i mindre organisationer, det innebär att man arbetar lite olika på olika ställen. Beroende på vilka arbetsuppgifter man har och vilka bekymmer man har så ser vi var det finns mest behov. Vårdens roll är att ge en jämlik vård till alla och detta är någonting som vi ska fortsätta att arbeta med.