– Alla stora revisionsbyråer tillhandahåller dessa tjänster genom ”dolda” dotterbolag, säger en tidigare revisor till tidningen.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
SvD Näringsliv har tagit del av ett dokument från revisionsbyrån Deloitte, som presenterats för en svensk företagare. Det innehåller frågor och svar om vad som gäller när man sätter upp holdingbolag i skatteparadis som Panama och Caymanöarna.
”Helt oacceptabelt”
– Informationen visar hur vi sammanställer information om olika länders affärs- och skattemässiga villkor. Det finns inga beslut i någon bransch att undvika fakta eller dölja några länder, varken i Sverige eller internationellt. Men det är helt klart att etiska värderingar i sig väger allt tyngre i all affärsverksamhet, skriver Christer Ahlgren, presschef på Deloitte i ett mejl till SvD.
Dan Brännström, generalsekreterare på branschorganisationen för redovisningskonsulter, revisorer och rådgivare, FAR, säger att det är oacceptabelt att revisorer rekommenderar kunder att sätta upp bolag i skatteparadis för att undgå skatt.
– Beskrivningar av särskilda skatteupplägg presenterade av revisionsbolagen är inte samma sak som att de faktiskt rekommenderas, men om enda syftet är att undvika skatt och därmed fly sitt samhällsansvar är det helt oacceptabelt, säger Dan Brännström.
På frågan om han skulle bli förvånad över att revisorer hjälper till att skapa bolag i skatteparadis för att kunden ska slippa betala skatta, svarar han:
– Det kan ha förekommit aggressiv skatteplanering, man jag bedömer att branschens skatterådgivare har blivit mycket försiktigare med tiden.
Många går steget längre
Att de stora byråerna aktivt hjälper sina kunder att skatteminimera är klart, men många går steget längre, skriver tidningen.
– Vi är många som nästan dagligen erbjuds upplägg från revisorer på hur man undviker skatt genom bolag utomlands, säger en entreprenör som vill vara anonym.