BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
En kaotisk situation
Men många brukare från den neuropsykiatriska kliniken i Hagsätra som ETC Stockholm har kontaktat vittnar om att omorganiseringen har lett till en kaotisk situation. Flertalet läkarbesök som har ställts in, brist på läkare, medicinering som inte har blivit förnyad och som inte är anpassad efter diagnosen och en stark känsla av att ha blivit övergiven av systemet är några av de reaktioner som brukarna vittnar om.
Inte träffat någon på ett år
En av dem som har drabbats är Julia Skott, till vardags författare och journalist. Hon har adhd och känner att hon inte får den hjälp som vore optimal för henne. Sedan nästan ett år har hon inte träffat någon från psykiatrin, trots att hon återkommande har kontaktat dem.
– Det började med att jag gick på psykiatrin på Söder, innan omorganiseringen. Redan då tog min utredning för adhd väldigt lång tid, mycket längre än vad det skulle ha behövts då det blev problem med min behandlare. Därefter fick jag en ny behandlare som jag träffade en gång och det var för ett år sedan. Sedan fick jag en tredje behandlare som jag skulle ha träffat i november, men då var han sjukskriven. Sedan fick jag en ny tid i februari men då var han sjuk igen, säger hon.
Riskerar att må sämre
Sedan den inställda träffen i februari har omorganiseringen skett, och trots att Julia blev lovad en tid i maj har hon ännu, ett år sedan hon senast träffade en behandlare, ännu inte träffat någon.
– När jag ringde och frågade sade de att min behandlare hade slutat och att det inte fanns någon ny i mina papper. De sade att jag kanske kunde träffa någon i augusti, men de har fortfarande inte hört av sig trots att jag har legat på.
Hon känner att problemen på kliniken gör att hon riskerar att må mycket sämre.
– Det som stör mig mest är att jag mår relativt bra och det skulle behövas ganska små insatser för att lösa det här. Jag kan förstå att man prioriterar de som har det riktigt svårt, men nu mår jag sämre på grund av det här. Det blir nästan som att jag måste må sämre innan jag kan få hjälp.
Julia Skott tror att problemen främst grundar sig i en stor resursbrist. Kliniken i Hagsätra har fått tusentals nya brukare sedan omorganiseringen, och samtidigt finns det en eller ingen läkare som arbetar där.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det är möjligt att de ger bästa möjliga vård efter sina förutsättningar, men det verkar ju inte funka. De sade när jag ringde att de har ingen läkare just nu eller så har de en samtidigt som det har tillkommit 7 000 nya patienter. Så det är ju inte deras fel, utan det är ju en resursbrist.
Julia Skott uttrycker en oro över att kaoset på kliniken drabbar de som redan har stora problem med sin diagnos. Hon framhäver att det ofta behövs ganska små insatser, men att personer med neuropsykiatriska funktionshinder kan ha svårt att själva kräva vård eller orka ta tag i situationen.
– Hur ska de som inte orkar ringa och tjata, vilket inte jag heller alltid gör, kunna få vård? Det som är grejen med neuropsykiatriska sjukdomar är att ibland behövs det inte jättemycket insatser, men utan insatser så kan det bli riktigt illa.
Vill inte medverka i tidningen
När ETC Stockholm söker enheten i Hagsätra för en kommentar nekar de till att medverka i tidningen och säger att både enhetschef och sekreterare är nya på jobbet och inte tillräckligt insatta för att kommentera.
Dock får vi tag på Svante Nyberg som sedan den 1 juni är verksamhetschef för Psykiatri södra. Han uttrycker en stark oro över uppgifter om missnöjda brukare.
– Om våra brukare är oroade är även vi det, och vi jobbar på att det ska bli bättre snarast.
Han vill framhålla att det inte har inkommit liknande klagomål tidigare.
"Kommer att bli bättre"
Enligt Nyberg finns det flera sammanfallande faktorer till att problemen har uppstått. Ämnet neuropsykiatri är relativt nytt, och det finns därför brist på expertis – något som försvårar nyrekrytering och att hitta vikarier. Därför har enstaka längre sjukskrivningar, samtidigt som omorganiseringen har skett, lett till att problem uppstår.
Men i ett längre perspektiv är Nyberg övertygad om att vården kommer att bli bättre som ett resultat av omorganisationen.
Jessica Eriksson (L) är ordförande för beredningen för folkhälsa och psykiatri. Hon menar att problemen som har uppstått vid kliniken i Hagsätra främst beror på en väldigt kraftig ökning av patienter med neuropsykiatriska funktionshinder.
– Det har varit en 1 000-procentig ökning för kvinnor och en 800-procentig ökning för män. Då tar det tid att få vården att fungera optimalt. Men jag tror att det är för tidigt att säga att omorganiseringen inte fungerade, säger hon.
Tror du att problemen kommer att vara lösta om ett år?
– Ja, det är jag helt säker på. Vi har anställt en ny enhetschef och jobbar intensivt med att locka ny kompetent personal till enheten. Det tar tid att hitta rätt personal.