– Det var ju så klart inte riktigt läge att åka utomlands, med coronapandemin och så, men vi hade köpt resan redan ett år tidigare. Vi velade fram och tillbaka men kom till slut fram till att vi skulle åka ändå. Vi skulle ju ut och vandra i naturen och kände att det är fan inte högre risk att smittas där än hemma i Göteborg, säger han.
När de tre vännerna så landade på Landvetters flygplats räknade de kallt med att få genomgå någon form av coronatester eller feberprover för att ens få kliva av flygplanet och beträda svensk mark igen.
– Men ingenting sådant syntes till. Det fanns överhuvud taget inga som helst restriktioner för en inresa i Sverige. Det chockade oss lite, säger Tim Lind.
Chock på flygbussen
Men den stora chocken kom när de klivit på flygbussen in mot stan.
– Första tanken var att en kompis skulle hämta upp oss i bil, men när vi inte fick tag på honom fick det ändå lov att bli Flygbussarna.
Det var fem minuter till avgångstid när Tim Lind och hans två vänner köpte sina bussbiljetter. Förutom de tre fanns bara två till resenärer på plats.
– Bussen skulle ju snart gå och med de stora avstånd vi kunde hålla kändes det ändå väldigt säkert. Men så klev chauffören in i bussen och började skrika, utan någon som helst skyddsutrustning, om att bussen inte kommer att gå förrän alla platser är fyllda, och sa att ingen får flytta på sig från sina sittplatser.
”Kändes olustigt”
Trettio minuter senare rullade en fullbesatt buss ut från Landvetters flygplats.
– Hade bussen sett ut så när vi kom hade vi ju aldrig klivit på. När jag kom hem tänkte jag att är det nånstans jag har blivit smittad av covid-19 på den här resan, så är det ju på den där bussresan från flygplatsen. Det kändes väldigt olustigt.
Dagen efter beställde Tim Lind ett coronatest, som visade sig vara negativt.
– Men fram till jag fick svaret var det läskigt. Jag har en nära vän som nyligen legat inne på sjukhus med svåra covidsymptom.
Flygbussarnas coronastrategi ger han inte mycket för.
– ”Det här gör vi för att förhindra spridningen av coronaviruset” skriver de på sin hemsida, och så utlovar de att alla resenärer ska få en egen sittplats. Det är väl bra, men hur mycket hjälper det när man sitter som packade sillar?
Inte tillförlitligt
Vad avser snabbtest av corona och feberprover på flygplatsen så framhåller statsepidemiolog Anders Tegnell att Folkhälsomyndigheten, FHM, inte rekommenderar det eftersom det visat sig inte vara tillförlitliga eller effektiva metoder för smittspårning.
– Febermätningar vid gränserna har testats och utvärderats i omfattande skala och har genomgående visat sig inte ge några bra effekter. Så vitt jag vet är det idag inga länder i Europa som använder den metoden, säger han till Dagens ETC.
Vad beror det på?
– För att väldigt många av dem som har den här infektionen har inte feber, utan man kan mycket väl vara i en tidig fas, eller snabbt gå igenom infektionen utan att ha någon feber över huvud taget. Det finns en rad anledningar till att de försöken med att hindra importen av inte bara den här sjukdomen, utan även flera andra sjukdomar, inte har visat några goda effekter.
Sedan tidigare har det funnits krav på att kunna uppvisa ett negativt covid-19 test om man kommer resande från Storbritannien – till följd av att det var där det muterade coronaviruset först upptäcktes. I fredags gick FHM dessutom ut med ett pressmeddelande om en begäran man lämnat in till regeringen om att sådana negativa covid-19 test ska krävas för samtliga resenärer som vill komma in i Sverige, även svenskar.
– Läget förändras oerhört snabbt i omvärlden och olika virusvarianter kan finnas i fler länder än de vi känner till. Därför anser Folkhälsomyndigheten att det är det viktigt att få de nya restriktionerna på plats, säger FHM:s generaldirektör Johan Carlson.
Dagens ETC har sökt Flygbussarna för en kommentar.