– Han var väldigt trevlig, jag brukade kalla honom storebror, säger Shamim Ahamed.
Under den tiden blev korruptionen och våldet allt mer påtagligt i Bangladesh. Familjen pratade om att komma bort och kanske ta sig till Europa. Den nyfunne vännen Hassan Patwary erbjöd, som en vänskaplig gest, att ordna arbetstillstånd i Sverige utan någon ersättning. Han kunde ordna en anställning i Indiras kök, en restaurang han drivit i mer än 30 år på Södermalm i Stockholm. Shamim Ahamed tackade till slut ja, tog med sig sin fru och deras två barn och anlände till ett vintrigt Arlanda i februari 2019.
– De första två veckorna var fantastiska. Allt var nytt. Men redan första gången jag kom in på restaurangen och Rafi, restaurangchefen, inte ens hälsade på mig började jag ana att något inte stod rätt till.
Han fick diska, städa toaletter, laga lättare rätter i köket. Arbetsdagen började klockan 14 och slutade vid elva eller tolv på natten. En arbetsvecka passerade, sedan en till. Men det kom aldrig någon ledig dag och från kollegorna i köket fick han bara undvikande svar. Shamim Ahamed jobbade på för att inte framstå som otacksam. Men så kom löneutbetalningen. Enligt kontraktet skulle han få 24 600 kronor i lön men efter en månads arbete, sju dagar i veckan, betalades det endast ut 10 000 kronor till kontot.
– Jag insåg snabbt att jag blivit lurad in i en fälla. Eftersom att jag är jurist började jag samla bevis direkt, säger Shamim Ahamed.
Byggde upp en databas
Han fotade viktiga dokument och den manipulerade personalliggaren, förde noggranna anteckningar över arbetade timmar och byggde upp en databas med alla transaktioner, bilder och arbetstider. Med en hemlig telefon i fickan spelade han in samtal med cheferna för att ha bevismaterial inför en eventuell rättegång. Dagens ETC har låtit översätta ljudinspelningarna och i ett samtal med Rafi, ägarens högra hand, framgår det att de tvingar sina anställda att betala tillbaka en del av lönen. För att uppfylla kraven från Migrationsverket måste den utbetalda lönen överstiga 13 000 kronor. Men Indira-chefen rundar systemet genom att vid slutet av varje månad ge Shamim Ahamed en lapp med en nedskriven summa. Sedan fick han antingen betala tillbaka summan i kontanter eller föra över pengarna till chefens konto. Shamim Ahamed har kopior på bankutdrag som visar pengaöverföringarna till Rafi. Indira-chefen skrev in ett fåtal arbetade timmar i personalliggaren, där arbetsgivaren enligt lag måste dokumentera alla anställdas arbetstider. Men för Shamim Ahamed var den verkliga arbetstiden under det första halvåret drygt 270 timmar per månad. Och han skulle tvingas att jobba ännu mer.
Inga lediga dagar
Det första halvåret arbetade han varje dag, utan en enda dag ledigt. Ju längre tiden gick desto svårare blev det att bryta sig loss. Frun började trivas i det nya landet och barnen älskade sin nya skola i Fisksätra där de hyrde en lägenhet. Shamim Ahamed kände sig extremt pressad att försöka hålla sig väl med Hassan Patwary. Målet var att stanna i Sverige och de ville verkligen inte åka tillbaka.
– Det visste Hassan Patwary och därför kunde han utnyttja mig. Jag vågade till slut inte säga ifrån alls. Varje gång de kunde anmärka på någon detalj, till exempel hur jag skar kycklingen, så hotade de med sparken.
Från ljudinspelningarna framgår hur de återkommande hotar med att säga till Migrationsverket att han ljugit i sin ansökan och därmed ogiltigförklara arbetstillståndet.
– Jag hade angett att jag var kock i min ansökan för arbetstillstånd. Det var inte sant men jag gjorde det på deras uppmaning. Men det använde de sedan för att utpressa mig, säger Shamim Ahamed.
Tvingade frun att jobba
Kraven blev med tiden fler och fler. Indira-ägaren krävde att Shamim Ahameds fru skulle börja jobba deltid i restaurangen för 27 kronor i timmen. Sammanlagt fick de 12 000 kronor i lön per månad, vilket täckte hyran och SL-kort men inte mycket mer. Deras ekonomiska situationen blev allt mer ansträngd. Till slut tilldelades han två lediga dagar per månad, men då tvingades Shamim Ahamed att istället arbeta i ägarens villa. Från tidig morgon fick han åka ut till huset och städa, måla om fasaden och sköta trädgården. När Indira-chefen hade gäster krävde han att Shamim Ahamed iförd kockutstyrsel skulle servera gästerna.
– Jag hade inget val än att göra vad jag blev tillsagd.
Den 14 november 2019 blev han kallad till Indira-ägaren Hassan Patwarys villa där restaurangchefen ställde ett ultimatum. I en ljudinspelning från mötet säger Rafi, chefens högra hand:
– Om du vill stanna kvar på Indira måste du sätta in några säkerhetspengar till oss så att vi kan återuppbygga det förtroendet för dig! Och du måste sätta in 100 000 kronor på mitt konto… Jag ska ge dig kontonumret och du sätter först in summan där, och nästa dag kommer du tillbaka till jobbet.
Även Hassan Patwary deltar i samtalet och är helt införstådd i kravet.
– Har broder Shamim förstått förslaget. Att du har gett honom ett bud, säger han i inspelningen.
Det slutade med att Shamim Ahamed betalade 25 000 kronor och behöll jobbet i ett par månader. Men de fortsatte att pressa honom.
Enligt Shamim Ahamed utsattes han främst för psykologiska påtryckningar. Indira-ägaren är dömd för flera brott, bland annat misshandel. Den pressade situationen nådde sin kulmen i maj 2020. Då hävdar Shamim Ahamed att han även blev fysiskt hotad med knuffar och slag i bröstet. Det våldsamma grälet slutade med att han blev uppsagd.
”Inget med det att göra”
Ägaren Hassan Patwary, som öppnade restaurang Indira i mars 1990, beskriver sig själv som ”en filantrop och konstälskare av rang”, enligt hemsidan. Det var som diskare på Indira som Indian Gardens grundare Razaul Karim inledde sin karriär i restaurangbranschen. Det finns stora likheter i hur Razaul Karim behandlat sin personal och hur de anställda på Indira beskriver sina arbetsvillkor. Men Indira-grundaren Hassan Patwary förnekar alla anklagelser och hävdar att arbetstiderna i personalliggaren är korrekta.
– Jag har bara restaurangen öppet på kvällen. Det går inte att jobba 300 timmar som han påstår.
Alla löner följer kollektivavtal och ingen anställd har tvingats betala tillbaka någon del av lönen, säger han.
I själva verket handlar allt om ett lån, hävdar han.
– Han har lånat pengar av Rafi. Det är något mellan dem. Jag har inget med det att göra.
Men av ljudinspelningen framgår det att Rafi, i samförstånd med dig, kräver en insättning på 100 000 kronor för att Shamim ska få behålla jobbet.
– Det var som en garanti om han skulle lämna arbetet igen. Men i grunden handlar det om en skuld.
En annan ljudinspelning visar att ni krävt tillbaka en del av lönen. Varför då?
– Nej, jag har inget med det att göra. Det är mellan dem som det handlar om. Det är avbetalning på lånet mellan dem. Jag har aldrig krävt några pengar.
Men vi har tagit del av ljudinspelningar, bankutdrag, fotografier. Det är väldigt mycket som stämmer med Shamim Ahameds version. Som det här att han tvingades arbeta i ditt hus. Måla om fasaden, städa gården, servera mat på en fest.
– På sommaren, på hans lediga dagar, brukade han komma hit och umgås med mig.
Så du menar att han som arbetar hela tiden i din restaurang på en av sina få lediga dagar skuile åka dit och klippa sin chefs buskar utan betalning?
– Det vara bara den sommaren. Två eller tre gånger. Han kom hit och hälsade på. Nu utnyttjar han de där bilderna.
Fler har anmält ägaren
Men Shamim Ahamed är inte ensam om att rikta anklagelser mot Indira. Mohammad, också migrantarbetare från Bangladesh, jobbade i restaurangköket i över 150 dagar i streck utan någon ledighet. Även han berättar att de tvingades betala tillbaka en del av sin lön i kontanter till chefen.
– Till slut krävde jag att få åka till hemlandet på semester. Men när jag kom tillbaka fick jag sparken, säger Mohammad som har stämt Indira och vunnit en mindre summa pengar.
Shamim Ahamed har också stämt Indira, men den processen är inte avslutad.
– Det gäller utebliven lön och olovlig uppsägning. Förhandlingen är i april, säger advokat Ola von Scheele.
Både Mohammad och Shamim Ahamed har anmält Indira-ägaren för människoexploatering men utredningarna lades ner i brist på bevis. Det är ytterst få anmälningar som har lett till åtal, berättar Jana De Geer, tillfördnad sektionschef på Stockholmspolisens människohandelssektion.
– Dels görs en sammantagen bedömning om villkoren är uppenbart orimliga, baserat på lön och hur mycket man har jobbat. Sedan undersöker vi också om det förekommit ett tvång i form av hot om fysiskt våld. Eller om arbetsgivaren hindrat arbetstagaren från att ta sig ut situationen. Till exempel håller på deras pass eller andra handlingar.
På grund av att han förlorade arbetstillståndet har Shamim Ahamed och familjen flyttat till Lissabon där de har vänner. De har inlett en process om att få uppehållstillstånd i Portugal. Han vill berätta om sitt fall för att få upprättelse.
– Jag vill att han ska sluta exploatera arbetare och att gästerna som äter på restaurangen ska veta hur personalen i köket har det. Det är allt.
Chefernas krav på Shamim
26 april 2019: Rafi kräver att Shamim Ahamed betalar tillbaka en del av sin lön
Rafi, restaurangchef: ”Du får inte diskutera något om detta till någon… för om någon utomstående känner till saken då kommer det att spridas på marknaden och människor kommer att känna till villkoren inne på Indira… Eftersom ditt tillstånd är min ansvar så jag säger till dig… sommarkrisen fortsätter till augusti, så till augusti måste vi kompromissa. Nu ska jag ge på ditt konto 19 273 kronor (efter avdrag av skatt); sedan tar du ut 9 273 i kontanter… Du måste visa att du vill samarbeta med oss.”
19 augusti 2019: Indiras ägare kräver att Shamims fru börjar jobba i restaurangen
Hassan Patwaey, ägare: ”Jag vill att din fru arbetar minst 60 till 70 timmar varje månad… Maximalt kommer ni åtminstone få 12 000 kronor, för dig och din fru.”
14 november 2019: Kräver en inbetalning på 100 000 kronor
Rafi, restaurangchef: ”Du måste ge mig 100 000 kronor som säkerhetspengar. Och om jag känner att allt är okej hos oss och allt är bra hos oss de närmaste fem åren och sedan går du till en normal relation med oss får du tillbaka dina pengar, annars får du inte tillbaka.”
Shamim Ahamed: ”Jag har krav från familjen och de pengar jag tog med till Sverige har jag använt. Hur som helst, som ni vet, för några dagar tillbaka var min mor sjuk och jag har inga pengar alls.”
Rafi: ”Om du vill stanna kvar på Indira måste du sätta in några säkerhetspengar till oss så att vi kan återuppbygga förtroendet för dig! Du måste sätta in 100 000 kronor på mitt konto… Jag ska ge dig kontonumret och du sätter först in summan där, och nästa dag kommer du tillbaka till jobbet.”
Hassan Patwary kommer in i samtalet:
”Har broder Shamim förstått förslaget. Att du har gett honom ett bud.”
Fotnot: Rafi och Mohammad heter egentligen något annat.