Regeringens förslag om tidsbegränsade uppehållstillstånd sågas av bland annat Arbetsförmedlingen, Röda Korset och flera fackförbund. Under den gångna remissperioden har förslaget fått kritik för att det slår hårt mot redan utsatta människor och inte är förankrat i vetenskap och beprövad erfarenhet.
Enligt den föreslagna lagen, som ska gälla i tre år, ska flyktingar och alternativt skyddsbehövande som beviljas skydd i Sverige få tidsbegränsade uppehållstillstånd istället för permanenta. Dessutom kommer möjligheten att söka uppehållstillstånd på grund av synnerligen eller särskilt ömmande omständigheter helt tas bort.
Även möjligheterna till anhöriginvandring begränsas. Bara personer med flyktingstatus kan återförenas med sin familj – till vilken endast make, sambo eller barn räknas.
Drabbar barn och unga
Röda Korsets generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström anser att de tillfälliga uppehållstillstånden och osäkerheten över att få återse familjemedlemmar skapar otrygghet och stress för barn och unga som traumatiserats av krig och flykt.
– En förutsättning för att kunna fungera normalt igen är att du har en trygghet omkring dig. Att du vet att du får träffa din familj, säger hon till Svenska Dagbladet.
Svenska barnläkarföreningen har på eget initiativ lämnat ett remissvar på förslaget. Föreningen menar att lagen inte tar FN:s barnkonvention i beaktning och kommer få långvariga effekter för asylsökande barn och deras familjer om den antas.
– Det kommer att särskilt drabba de mest utsatta barnen, de som är mest traumatiserade och som har de mest ogynnsamma livsbetingelserna, skriver de i ett pressmeddelande.
Skapar en skev arbetsmarknad
Enligt lagförslaget måste flyktingar dessutom kunna försörja sina anhöriga, om dessa inte söker uppehållstillstånd inom tre månader från det att den första familjemedlemmen beviljats skydd.
– Det skapar ett enormt incitament att få ett jobb. Risken är att högutbildade personer som läkare, ingenjörer och lärare som vi har brist på satsar på att få vilket jobb som helst istället för ett som är i linje med deras utbildning, säger Samuel Engblom, samhällspolitisk chef på TCO, till Dagens Industri.
Enligt Arbetsförmedlingen hotar också förslaget regeringens eget projekt att skapa snabbspår för högutbildade. Eftersom uppehållstillstånd för alternativt skyddsbehövande bara ska gälla ett år i taget tror man att högutbildade personer kommer ta lågkvalificerade jobb istället för att satsa på snabbspåren som tar minst ett år att genomföra.