Utbildning och forskning ska stå i centrum – inte politiska ställningstaganden. Det menar rektorerna på KTH och Södertörn. Samtidigt håller de inte med om studenternas bild av att manifestationer för Palestina är ovälkomna.
När Chalmers tog beslut om att inte tillåta politiska manifestationer på Campus motiverades det med att de ville ”värna arbetsmiljö och trygghet för studenter och anställda”. Även Anders Söderholm, rektor på KTH, säger att det är en utgångspunkt när det gäller vad som tillåts och inte tillåts på skolans område.
– När någon ansöker om att anordna ett evenemang eller annan aktivitet på campus av något slag tas beslut bland annat utifrån trygghet och säkerhet. Och handlar det om en demonstration på offentlig plats finns ju ett särskilt regelverk där man söker tillstånd hos polisen, säger han.
Men att KTH for Palestine blev ombedda att flytta på sig menar han inte hade med otrygghet att göra, utan beror på att de inte följde reglerna.
– Marken ägs inte av oss, utan vi har ett nyttjanderättsavtal med Akademiska hus. Därför har vi en överenskommelse med dem som säger att alla arrangemang ska godkännas av KTH och Akademiska hus.
Så om ett 20-tal personer samlas för en manifestation för Palestina måste de ha tillstånd?
– Ja, och samma gäller för alla som arrangerar något i våra lokaler eller i anslutning till dem och på Akademiska hus mark.
En väktare menade att de inte fick stå utanför skolan för att det inte är tillåtet med politiska manifestationer. Har ni någon sådan policy?
– Jag kan inte kommentera vad en enskild väktare har sagt, men nej, vi inte sådana regler. Däremot gäller att vi inte tillåter politiska och religiösa organisationer att ha till exempel valmöten i våra lokaler.
Ska inte ta ställning
Han menar också att universitetet i sig inte ska vara politisk. Han som rektor ska inte ta politisk ställning. Och det är en anledning till att universitetsledningen inte vill gå med på kravet att göra ett uttalande där de stöttar Palestina och kräver eldupphör.
– Vi som organisation har inte som uppgift att ta politisk ställning. Studenter och anställda har rätt att uttrycka åsikter, men jag som rektor ska inte ta ställning i geopolitiska konflikter, det får regeringen göra.
På liknande sätt resonerar Gustav Amberg, rektor på Södertörns högskola.
– Vårt uppdrag är utbildning och forskning. Som rektor är det inte min uppgift att gå ut och ta ställning i olika konflikter. Men det finns ingen munkavle, enskilda forskare och lärare får säga vad de vill utifrån sin kunskap.
Lokalerna till för studier
Han menar att de heller inte har någon policy som förbjuder politiska manifestationer. Däremot får det inte hållas manifestationer inomhus.
– Skolans lokaler är till för forskning och utbildning och det måste få bedrivas ostört. Men det klart att det kan vara svårt att dra gränser ibland, och att man till exempel kan hålla ett seminarium om konflikten i Gaza.
Varför har studenter som satt i en tyst manifestation för Gaza blivit bortkörda från skolans restaurang?
– Någon var uppenbarligen störd av det och kallade dit en väktare. Men det var inget som initierades från skolledningens håll. Restaurangen drivs av en kommersiell aktör dessutom, så vi kan inte riktigt styra över vad som händer där.
Studenterna ska ha blivit fotograferade och fått veta att det var för att skolledningen vill hålla koll på vad de gör?
– Det stämmer inte. Vi har inte sett de här bilderna och har inte bett om att de ska tas.
”En ordningsfråga”
Varken Gustav Amberg eller Anders Söderholm håller med om att grupperna som stöttar Palestina motarbetas av skolorna. Det samma säger Peter Liljenstolpe, campus- och säkerhetschef på Mälardalens universitet, där studenterna också upplever att de blir tystade.
– Universitetet försöker inte tysta sina studenter utan har endast tydliggjort att universitets lokaler inte är till för sammankomster, utan för studier.
Att Students for Palestine MDU inte heller har fått sätta upp palestinska flaggor menar han inte är konstigt – sådana ser reglerna ut.
– Inga vimplar eller flaggor ska hänga på väggar eller fönster. Det är en ordningsfråga och gäller alla typer av flaggor och vimplar.