Redan i dag begränsar de flesta gymnasieskolor i Norrköping besök av politiska partier. På den fristående gymnasieskolan Fria läroverken bjuds representanter från politiska partier in vid ett enskilt tillfälle inför varje riksdagsval.
VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL
Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning
– Det sker i samband med en paneldebatt med representanter från riksdagspartierna, berättar Espen Surén, rektor vid Fria läroverken.
Vid övriga tillfällen tackar skolan nej till politikerbesök med hänvisning till att de inte vill att de politiska partierna ska verka i skolan, utan medverka när skolan anser att det passar.
Välkomnar tydligare regler
Även om det nya lagförslaget inte innebär några större skillnader mot hur Fria läroverken redan arbetar, tycker Espen Surén att det är bra att reglerna kring besök av politiska partier i skolan tydliggörs. Han får medhåll av Anders Palmgren, gymnasiechef vid de kommunala skolorna Hagagymnasiet och Ebersteinska gymnasiet, som även han välkomnar ett förtydligande av regelverket.
På de båda skolorna där Anders Palmgren är chef tas det emot besök av politiska partier.
– Vi har ett demokratiuppdrag. Unga ska få träffa politiker och partier. Å andra sidan ska det också finnas objektiv information som ingår i den vanliga undervisningen, säger han.
Planerar större debatt
Inför riksdagsvalet kommer det att arrangeras bokbord med representanter från riksdagspartier, kommun eller landsting på Hagagymnasiet. Det ger eleverna möjlighet att sälla frågor till de partier som de är intresserade av, menar Anders Palmgren.
– Dessutom planerar vi en större debatt med representanter från politiska partier. Till den bjuder vi in riksdagspartierna, säger Anders Palmgren.
Han beskriver intresset och det politiska engagemanget från eleverna och elevkåren som starkt och är glad att eleverna vill vara med och arrangera debatter.
– Det finns så klart de som inte alls bryr sig också, men desto viktigare är det då att arrangera en debatt och bokbord. Det är värdefullt för eleverna att kunna få bolla sina idéer i det lilla samtalet också. Samtidigt är skolan ingen allmän plats så gäller att hitta en balans, säger Anders Palmgren.
Säger nej till alla besök
På friskolan Kunskapsgymnasiet, där Dennis Platin är rektor, har de valt att göra tvärt om. De har tackat nej till besök av samtliga partier och kommer heller inte att bjuda in representanter till någon debatt.
– Det är en svår fråga som lever hela tiden. Vi har inte politiska partier inne på skolan som pratar om de bitarna då vi vill fokusera på undervisning. Dessutom är alla delar av våra lokaler undervisningsytor som används för undervisning hela tiden, säger han.
Flera politiska partier har haft önskemål om att få dela ut information på Kunskapsgymnasiet, men det har skolan sagt nej till.
– Jag tänker att samhällslärarna tar upp de här delarna i undervisningen, vi jobbar ju efter läroplanen, säger Dennis Platin.
Från och med i vår ska skolornas rektorer få avgöra om, och i så fall vilka, politiska partier de vill ta emot för debatter och samtal i skolorna. Vad tycker du om politikerbesök i skolan?
Silvia Henna
18 år, Ebersteinska gymnasiet
– Jag tycker det är bra med besök av politiker, för på samhällslektionerna brukar det bli mycket diskussioner om vad politiker får göra och inte och så vidare, och om de kommer hit så kan vi ställa de här frågorna direkt till dem. En representant från varje riksdagsparti tycker jag vore bra om det kom.
Elin Norén
18 år, Kunskapsgymnasiet
– Bra. Det känns som att man har en åsikt, men inte riktigt vet var politikerna står. Genom att få träffa politiker så får man en tydligare bild av vad de står för. För många som inte är så jätteintresserade av politik och inte läser på om partierna på fritiden så är det nog också bra. En representant från varje riksdagsparti tycker jag skulle vara bra att få träffa.
Wilma Wastesson
18 år, Kunskapsgymnasiet
– Politikerbesök tror jag skulle ge en tydligare bild av var partierna står och mer förståelse för politiken. Man har inte 100 procent koll på det. Det är synd att vår skola inte tar emot politiker. Det blir mer intressant att lyssna på en riktig politiker än på en lärare som pratar om partierna.
Johannes Gabro
18, Kunskapsgymnasiet
– Man vet ju ungefär vad de olika partierna står för, men det skulle vara intressant att få ställa frågor direkt till olika politiker och kunna diskutera partiets åsikter.
Lucas Tomas
18 år, Ebersteinska gymnasiet
– Politikerna bör få komma och visa upp sig och så kan vi elever få ställa frågor och så. Inför förra skolvalet kom det representanter från de politiska ungdomsförbunden och det var jättebra.