– Årets sommarskola är den största hittills och det är fantastiskt att så många elever är motiverade och vill förbättra sina kunskaper under sommaren, säger Ulla Kaisanlahti Olsson, som är resurspedagog och ansvarig för sommarskolan i Timrå kommun.
Sommarskolan i Timrå är öppen för elever från årskurs sex till nio och pågår totalt i tio dagar fördelade på tre perioder. Den första var direkt efter skolavslutningen i juni och de två sista hålls i augusti innan skolstarten. Undervisningen hålls för alla elever på Arenaskolan. Frukost och lunch ingår liksom buss-kort för de som behöver.
– Det är en jättebra möjlighet att få studera i lite mer lugn och ro och vi märker att de elever som deltar lär sig oerhört mycket på kort tid, säger Ulla Kaisanlahti Olsson.
Hundraprocentig ökning
Föra sommaren deltog cirka 25 elever i Timrås sommarskola, att jämföra med 51 i sommar. Ulla Kaisanlahti Olsson har ingen riktig förklaring till varför intresset är så mycket större i år.
– Nej, men det är ju bara roligt att så många tar chansen och är motiverade att läsa lite extra i ämnen där de behöver förbättra sig, säger hon.
I Sundsvalls kommun har sommar-skolan bantas och i år var det bara elever i årskurs nio som erbjöds delta. Den hölls på Hagaskolan under tre veckor i juni–juli efter skol-avslutningen. Totalt deltog 55 elever, även elever från friskolor var välkomna.
– Tyvärr togs ett sent beslut att arrangera sommarskola vilket gjorde att även informationen om detta gick ut sent till skolorna. Vi hade räknat med att ett 80-tal elever skulle delta, säger Göran Wallin, rektor för sommarskolan.
Pedagogiska vinster
Han tycker att det är bra att eleverna får möjlighet att utveckla sina kunskaper i ett ämne och ser också de pedagogiska vinsterna med sommarskolan.
– Ungefär en tredjedel når kunskaps-målen efter sommar-skolan, men alla som har varit med har gjort en resa och utvecklats mycket under de här veckorna, säger han och önskar samtidigt att mer resurser sätts in tidigare. Tidigare har sommarskolan i Sundsvall även erbjudits till elever i årskurs sju och åtta.
– De här extra resurserna borde naturligtvis sättas in tidigare än på sommarlovet efter årskurs nio.
I Timrå erbjuds eleverna i årskurs nio extra undervisning även på höst- och påskloven.
– Vi ser att eleverna växer. De upplever att de klarar av studierna och får mycket bättre självförtroende, säger Ulla Kaisanlahti Olsson.