Antalet uthämtade recept för antidepressiva mediciner ökade med 4,7 procent år 2015, jämfört med året före. Det visar nya siffror från Socialstyrelsens läkemedelsdatabas. Användningen av medicinerna har, med undantag för ett år, ökat kontinuerligt de senaste nio åren.
År 2015 hämtades 19,9 procent fler recept ut jämfört med 2006, och fjolårets ökning är den största under hela tidsperioden.
– Det finns olika hypoteser och teorier kring varför användningen av antidepressiva läkemedel ökar. Vissa menar att det pågår en överförskrivning, men andra hävdar att utvecklingen är positiv och att fler får hjälp idag än tidigare. Utvecklingen över tid är inte riktigt studerad i detalj, säger Kristina Alexanderson, professor i försäkringsmedicin vid Karolinska institutet.
Fler kvinnor än män
Astrid Lindstrand, vuxenpsykiater och medicinskt sakkunnig vid Socialstyrelsen, menar att användningen sannolikt ökar på grund av att psykisk ohälsa blivit vanligare.
– Det är det enkla svaret, och rör i synnerhet gruppen unga kvinnor. Sjukskrivningsfrekvensen har också ökat. Mycket handlar om olika sorters stressreaktioner, säger hon.
Statistiken visar att kvinnor hämtade ut nästan dubbelt så många recept på antidepressiva läkemedel som män år 2015, sett på riksnivå. Mellan år 2014 och 2015 är dock männen den grupp som har ökat mest – 5,2 procents ökning, jämfört med 4,5 procent för kvinnor.
Att kvinnor fortfarande är i topp finns det flera förklaringar till.
– Generellt kopplas det ofta till att kvinnor har sämre möjligheter på arbetsmarknaden och ute i samhället. Kvinnor har lägre lön, och särskilda förväntningar på sig. Dessutom har vi en väldigt hög grad av sexualisering i samhället. Men en förklaring kan också vara att vi är sämre på att se mäns psykiska ohälsa, säger Kristina Alexanderson.
Stora regionala skillnader
Men det är inte bara mellan könen som användandet varierar. Förskrivningen av antidepressiv medicin skiljer sig stort mellan olika regioner runt om i Sverige.
I topp ligger Kronobergs län, och i botten Stockholms län. Varför det ser ut så här vet man dock inte.
– Det är inte lätt att svara på hur man ska tolka de här förskrivningsmönstren. Samma tendenser går att skönja även vad gäller andra mediciner. Men det finns inget rakt svar, som att folk är mer deprimerade i Kronoberg än i Stockholm. Det kan bero på en mängd faktorer, som traditioner, kunskap och bemanning inom vården, säger Astrid Lindstrand på Socialstyrelsen.