– Men ofta är det livet som slagit hårt ut. Det är sällan vi träffar på någon här som har överkonsumerat, säger David Rehaag.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Till mottagningen för budget- och skuldrådgivning kan kommuninvånare i Göteborg och Öckerö komma och få kostnadsfri hjälp med att ta itu med sina skulder. För den som drabbats av arbetslöshet, skilsmässa eller dödsfall hamnar hantering av ekonomin ofta långt ner på priolistan.
– När man har ångest och tappar energi kan det kännas övermäktigt att kontakta fordringsägare, säger han.
Men att inte lyfta luren gör ofta att skulderna växer.
– Sätter Kronfogden igång med löneutmätningar kanske man inte har råd att betala andra fordringsägare. Sedan går det fort. Ångesten och skuldbilden växer. Många släpper taget om ekonomin och orkar inte, berättar David Rehaag.
Ny lag om skuldsanering
Ansökningarna om skuldsanering har ökat med 80 procent under 2017. Delvis beror det på den nya lagen om skuldsanering som trädde i kraft i november 2016, tror David Rehaag.
För att underlätta har man infört två betalningsfria månader, juni och december och direkt betalning till Kronfogden, som i sin tur fördelar pengarna till fordringsägarna.
– Det blir som en löneutmätning fast man betalar själv en gång i månaden, säger David Rehaag.
En treårig skuldsanering för den som driver eller har drivit företag har också införts.
Minst 70 procent av skulderna ska ha kommit från företagandet, skuldsättningen ska vara så hög att man inte bedöms kunna betala tillbaka på många år. Betalningsförmåga i dag ska finnas.
– Många kommer till oss när det redan har gått alldeles för långt. I bland har man med sig oöppnade brev från inkassobolag och kreditföretag. Att vi är de första man berättar om skulderna för är heller inte ovanligt, berättar han.
Det första David Rehaag brukar göra är att sitta ner tillsammans med klienten och titta på skuldbilden, ekonomin och betalningsförmågan.
– I vissa fall får man börja med att prioritera. Om inte ekonomin håller och man kanske bara har socialbidragsnormen att leva på, då får man stänga av autogiron och tänka ren överlevnad. Hyra. El. Mat. Hemförsäkring om det går. Se till att inte bli vräkt. Klipper de strömmen kostar det att sätta igång den igen, säger han.
Har man privata skulder råder han till samtal med långivarna. Att berätta öppet om läget med ödmjukhet, rakt upp och ner.
Rådgivarna kan också hjälpa till med att göra budget. Vart tar pengarna vägen? Små utgifter äter på ekonomin. I bland måste allt betas ner allt för att man ska få koll.
– Vi tittar också människorna som man har i sin närhet. Har du en partner som drar ner dig?
Lägger du ut för mycket på någon som egentligen borde bidra? Där rekommenderar vi att man tar en diskussion, säger han.
Budget- och skuldrådgivarna kan också hjälpa till i kontakt med fordringsägare och Kronofogden.
– Ibland går saker att lösa på sätt man inte har tänkt på. Det viktigaste är att våga ta tag i och börja prata om problemen, berättar David Rehaag.
David Rehaags tips för en hållbar ekonomi
1. Våga prata om pengar. Diskutera hushållsekonomin hemma. Prata ekonomi med dina vänner. Ni kommer att tipsa varandra om olika sparknep.
2. Gör budget. Då får du bättre koll på utgifterna.
3. Ta helst inga sms-lån. Den effektiva räntan bli ohygglig om du inte sköter lånet!
4. Släng inte felaktiga fakturor från telefonföretag. Avsluta dem. Skulder försvinner inte av sig själv även om de är felaktiga.
5. Handla på second hand. Du kan göra riktiga fynd där.
6. Det finns en hel del gratisaktiviteter i Göteborgs Stads kalendarium på nätet.
7. Se över ditt nätverk. Har du människor i din närhet som suger ut din ekonomi? Prata med dom och se om du kan orsaka en bättre förändring. Sätt gränser.
8. Fundera på om du ska spara eller låna till inköp. Det kostar ändå att låna pengar. Långivaren gör alltid en kreditprövning för att få en helhetssyn över din ekonomi. Tänk på att om du har ansökt om för många lån kommer dessa kreditupplysnigar att registreras. Resultatet blir att du får en lägre kreditvärdighet.
9. Minska matkostnaderna. Gör matlåda. Ät upp maten i tid. Ha koll på maten i kyl och frys. Gör veckomatsedel. Håll dig till inköpslistan. Testa att äta vegetariskt, det går att spara en hel del pengar där och det är dessutom nyttigt. Det finns gott om recept på nätet.
10. Se över dina abonnemang. Avtalstiderna kanske har gått ut och möjligheten att byta till billigare alternativ är öppna.
11. Inför köpstopp! Köp bara in det nödvändigaste till hushållet. Inga prylar. Börja med en månad och se om det går att hålla den planen ytterligare en månad osv.
12. Strunta i shoppinghögtiderna. Black Friday, mellandagsreor, julklappsfirande med dyr mat, om möjligt, eller mors-fars-alla hjärtans dagsinköp.
13. Se till att de löpande utgifterna i hushållet sköts! Om du inte kan betala – kontakta fordringsägarna och se om det går att dela upp räkningar. OBS! Hyror går inte att dela upp i lag. Den och elen måste prioriteras bland räkningar!
14. Länsa vind och källarförråd. Sälj ut på blocket.
15. Kolla in kupongsidor på nätet. Det finns även bra matappar.
16. Öppna ett konto med månadsinsättningar och pengar som du inte kan röra på minst ett år, t ex innan jul. Då vet du att du klarar av nästa jul, eller efter jul. Dessa konton har oftast låg ränta eller ingen alls. Men det är inte räntan det handlar om.
17. Tänk på att om du jobbar och får lön vid jul så kommer lönen ofta tidigare. Det innebär att det plötsligt dröjer fem veckor innan nästa lön kommer.
18. Om ekonomin är riktigt svår i hushållet kan du även kontakta kyrkan i området där du bor. Be att få prata med en diakon för att få stöttning med matkasse samt att söka ur kyrkans fonder.
19. Det finns hjälp att få. Sök den.