BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Men de senaste åren har präglats av besparingsiver. Allt fler, både enskilda funktionshindrade och organisationer, vittnar om hårdare bedömningar och mätningar av hjälpbehov – ofta under former som upplevs som förnedrande, som till exempel tidtagning av toalettbesök. Enligt finansminister Magdalena Andersson har kostnadsutvecklingen för assistans skenat. Äldre- och jämställdhetsministern Åsa Regnér hävdar att många privata assistansföretag lägger pengar som de får från staten på annat än assistans, till exempel på reklam. Sedan regeringen i början av 2016 gav Försäkringskassan i uppdrag att bryta utvecklingen av antalet assistanstimmar, har antalet avslag på nyansökningar ökat i allt snabbare takt över hela landet.
– Personer med funktionshinder har alltid varit en utsatt grupp. Men nu har vi tappat rättighetstänket. Lagen innebär faktiskt rättigheter, men politikerna pratar inte längre om det, utan bara om kostnader. Vi har fått segmenterade medborgargrupper, säger Abbas Haghjo.
Abbas är vice ordförande i HSO Umeå, ett samarbetsorgan för handikapporganisationerna i kommunen. Han är också ordförande för FUB Umeå, intresseorganisationen för barn, ungdomar och vuxna med utvecklingsstörning. Han möter många med funktionshinder tillsammans med deras familjer, som är förtvivlade över utvecklingen.
– Ja, oj oj oj. Varje dag upplever vi sådana exempel. Besluten om assistans är inte längre baserade på lagens anda och krav, utan på en del märkliga domar och ekonomiska direktiv där människor reduceras till kostnader i stället för medborgare med rättigheter.
Beviljas av kommunen
Personlig assistans kan beviljas av kommunen eller Försäkringskassan. Det är dock kommunen som finansierar de 20 första timmarna.
ETC Umeå har tagit del av statistik över antalet avslag på ansökningar om assistans, i länet och i Umeå. När det gäller Försäkringskassan så var antalet avslag förra året i Västerbotten 20 stycken. I år uppgick antalet avslag redan i juni till 21. Om takten på avslag håller i sig resten av året, skulle det alltså handla om en fördubbling av antalet under 2016.
När Försäkringskassan säger nej, så påverkar det kommunerna. I sin sammanställning av antalet brukare och beviljade assistanstimmar enligt LSS skriver Umeå kommun:
"För Umeås del har från 2010 tydligt märkts den åtstramning som Försäkringskassan gjort kring rätten till assistans. Omprövningar och nya beslut har inneburit att enskilda inte fått assistans eller förlorat sitt beslut om assistans … Kostnader har övervältrats till kommunen från FK."
Umeå kommun avslår också allt fler ansökningar om assistans enligt LSS. Under 2014 fick fem personer avslag på sina ansökningar. 2015 fick 86 personer avslag. Kommunens mätningar under 2016 räcker bara fram till augusti, men så långt har 64 personer fått avslag. Även om man tar med i beräkningen att antalet ansökningar har stigit, så ökar antalet avslag om man räknar procentuellt.
Orolig inför utvecklingen
Abbas Haghjo är orolig inför den fortsatta utvecklingen. På initiativ av FUB Umeå har det därför nyligen bildats en samverkansgrupp för alla föreningar som har medlemmar inom LSS personkrets. De ska tillsammans försöka påverka politikerna och skapa opinion.
– Ideologin bakom rättighetslagstiftningen håller på att utarmas. Sverige ska rätta sig efter LSS och FN:s konventioner och ta hand om sina mest utsatta, säger Abbas Haghjo.
Enligt Birgitta Lindgren, områdeschef för assistansersättning, så håller Försäkringskassan just nu på att göra analyser på varför antalet avslag ökar. Innan den är klar vill hon inte kommentera vad orsakerna kan vara.