Arbetare inom bygg och transport löper störst risk att dö på jobbet.
Bild: Shutterstock
Dagens ETC
36 personer. Så många har gått till jobbet i Sverige i år, för att aldrig mer komma hem till familj och vänner igen. En siffra som Johan Lindholm, ordförande för Byggnads, ser som en regelrätt skandal.
– Om det inte varit vanliga löntagare, utan poliser, lärare eller journalister, så hade en haverikommission varit tillsatt för länge sedan, säger han.
Antalet arbetsplatsolyckor med dödlig utgång är det högsta på många år. Inte sedan 2011 har så många gått till jobbet för att aldrig mer komma hem igen. Inte mindre än 36 personer har hittills i år fått sätta livet till, visar siffror från Arbetsmiljöverket. Bygg- och transportbranscherna är de allra mest utsatta. Så sent som förra veckan dog en 21-årig man inne på ett flottiljområde i Blekinge, efter att han blivit påkörd av en lastbil. Två dagar tidigare dog en grävmaskinist utanför Ånge i Medelpad efter att ha fått ett elskåp över sig.
Johan Lindholm, förbundsordförande för Byggnads, anser att det är en regelrätt skandal att antalet arbetsplatsolyckor med dödlig utgång inte minskar, trots regeringens uttalade nollvision.
– Det är nästan en byggarbetare varje månad som omkommer i en arbetsplatsolycka. Det är inget annat än en tragedi. Om det inte varit vanliga löntagare, utan poliser, lärare eller journalister, så hade en haverikommission varit tillsatt för länge sedan, säger han och konstaterar att många anhöriga är oroliga för att deras make, maka, son eller dotter inte ska komma hem till middagen på grund av påkallade brister i arbetsmiljön som aldrig åtgärdas.
Johan Lindholm.
Alltid lägsta pris
En av huvudorsakerna till olyckorna är de långa kedjorna av underleverantörer och att uppdragen alltid går till de aktörer som lägger sig lägst i anbuden, säger Johan Lindholm.
– Det är alltid lägsta pris som råder och så kastar man arbetsmiljöansvaret omkring sig som att det vore något man kan förhandla bort.
Ett annat problem, poängterar han, är att många arbetsgivare inte gör riskbedömningar av arbetsplatserna som de ska.
– Det krävs mycket hårdare tag mot det här fusket. Det yttersta ansvaret ligger på arbetsgivarna, men även beställarna måste börja ta sitt ansvar om vi ska komma åt det här. Som det ser ut idag leder osund konkurrens och tidspress till en livsfarlig arbetsmiljö, säger Johan Lindholm.
Per Nylén.
”Oerhört cyniskt”
Och han får medhåll av Per Nylén, avdelningsdirektör på Arbetsmiljöverket, om bristerna i de lagstadgade riskbedömningarna som ofta prioriteras bort.
– Det finns lagkrav på att det ska göras riskbedömningar och risker ska självklart förebyggas om de förutses, men lagkravet funkar verkligen inte bra idag. Det finns till och med byggföretag som kalkylerar med kostnaden för sanktionsavgiften, eftersom det så sällan är kontroller att de tjänar på att ta den, istället för att göra riskbedömningar som de ska. Det är oerhört cyniskt, säger han.
Förutom de 40–50 personer som omkommer på sina arbetsplatser varje år och den tragedi det innebär betonar Per Nylén att omkring 30 000 också skadas allvarligt på jobbet varje år.
– Skulle riskbedömningar och annat arbetsmiljöarbete göras ordentligt skulle också den andelen gå ned, vilket förutom att förskona nära och kära från förlust och smärta skulle innebära stora samhällsekonomiska vinster. Man brukar nämligen säga det att för varje investering man gör i arbetsmiljön, får man dubbelt så mycket tillbaka, säger Per Nylén.