Män och kvinnor är mer jämställda än någonsin i Sverige. Den generation som skaffar barn nu är lika attraktiva på arbetsmarknaden, kvinnor och män delar på hemarbetet och kvinnor har högre utbildningsnivå än män. Ändå delas föräldraledigheten inte lika.
Pappors uttag av föräldrapenningen ökar förvisso, men under 2020 avtog takten och ökningen landade på 0,4 procentenheter. Det är en halvering av ökningstakten de senaste fem åren. Inte sedan 2007 har pappors andel av föräldraledighet och vård av sjukt barn (vabb) ökat så lite.
Resultatet blev att pappor tog ut 31,3 procent av dagarna, medan mammor tog ut 68,7 procent.
Normer starkare än ekonomi
Enligt en ny rapport från TCO framgår det att föräldrars val i fråga om föräldraledighet inte i första hand påverkas av ekonomin utan av normer på arbetsplatsen. Kvinnor är nämligen lediga längst även då de tjänar mest.
TCO landar i slutsatsen att mammor ställs inför att uppfattas som dåliga mammor om de tar ut kortare ledighet och pappor straffas karriär- och lönemässigt om de tar ut längre ledighet. I intervjuer till rapporten framkommer det att många män upplever att det saknas stöd för pappaledighet på arbetsplatser och att chefer och kollegor visar en tydlig motvilja när de vill vara föräldralediga. Männen förväntas också i större utsträckning anpassa sig efter när det stör arbetet minst att ta ledigt. Ofta föreslås också alternativa lösningar som att jobba hemifrån eller fortsätta jobba vissa dagar.
– Det val som många föräldrar har på en arbetsplats är att pappor kan vara föräldralediga lika länge som andra pappor, och mammor kan vara föräldralediga lika länge som andra mammor, säger Therese Svanström, ordförande i TCO i ett pressmeddelande
Enligt statistik från TCO faller kvinnors inkomst inom alla yrken när de skaffar barn och inkomstglappet består nio år senare. För två år sedan slog organisationen fast att det kommer dröja 20 år med nuvarande takt innan uttaget av föräldrapenning och vård av barn kan klassas som jämställt i hela landet.
– Den ojämna fördelningen av föräldraledighet är en viktig förklaring till dagens inkomstskillnader mellan kvinnor och män. , säger Therese Svanström.