Den 1 februari är det premiär för Viaplays nya dokumentärserie om Mangs, ”Peter Mangs – en seriemördares hemligheter”, skapad av den grävande journalisten John Mork. Inför premiären har reklam satts upp runt om i staden – på affischen syns en porträttbild av Mangs.
– Min första reaktion var att jag blev helt chockad. Det är brutalt omdömeslöst. Jag var ute och cyklade och så såg jag ett bekant ansikte. Det är inte någon liten bild. Och dessutom är det mördarblicken, totalt avstängd ser han ut att vara, säger Nicolas Lunabba, författare, debattör och verksamhetsansvarig för organisationen Hela Malmö.
Färskt minne
Nicolas Lunabba rasar över att man – i hans ögon – förvandlar Mangs till en slags kultfigur. Att en dokumentär görs ser han inte några problem med, ilskan riktas mot hur serien marknadsförs på gator och torg.
Det är inte så längesen – drygt tio år – som Mangs greps. Minnet är därmed relativt färskt för många, menar Nicolas Lunabba.
– Man kan föreställa sig vad offren tänker när de ser sin förövares ansikte överallt i hela staden. Malmö blev på många sätt en spökstad under hans tid. Och sedan gör man plötsligt underhållning av det och smäller upp det så här.
I en bild som Lunabba publicerat på Instagram syns Mangs ansikte i en busskur.
– Fotot är taget ett stenkast från polishuset vars rutor han sköt genom. Idrottshallen och badet han sköt mot ligger längre ner på gatan. Och i den idrottshallen tränade vi varje dag. En annan sjuk sak är att Mangs sköt mot folk som stod i busskurer och väntade. Jag kommer ihåg att man sa till folk att de skulle hålla sig borta från busshållplatser. Det var skräck på den tiden.
Misstänkt mord i USA
I dokumentärserien framkommer delvis nya uppgifter. Mangs växte upp med sin mamma i Malmö men bodde hos sin pappa i USA 1996-1999. Den grävande journalisten John Mork har bland annat genom en fängelsepsykolog kommit över en låttext som Mangs – som under uppväxten spelade i flera band – skrivit.
Texten innehåller ledtrådar som pekar i riktning mot att Mangs begick två mord i Florida under sent 1990-tal. Uppgifterna har inte kunnat bekräftas.
Nicolas Lunabba minns det som att Mangs kunde ”härja rätt fritt”. Makthavarna lade samtidigt locket på efter gripandet, menar han.
– På den tiden kunde man inte föreställa sig att vi kunde ha en vit terrorist. Det fick inte plats i deras skallar.
Dagens ETC har sökt Malmö stad angående reklamen och reaktionerna från stadens invånare. Viaplay säger till P4 Malmöhus att man hoppas allmänheten har förståelse för att det är en dokumentärserie som marknadsförs.