Jimmie Åkesson vägrar spela med öppna kort i regeringsfrågan, det blev tydligt när han frågades ut av P3 nyheter nyligen. På en rak fråga vägrade han svara på vem han helst skulle vilja se som statsminister – Reinfeldt eller Löfven.
– Tar man fram en ny partiledare för Moderaterna efter en eventuell valförlust finns ju möjlighet att man tänker på oss för att få tillbaka makten. Men som sagt, vi är redo att också stödja Löfven och Socialdemokraterna om de ger oss något för det, sa Jimmie Åkesson i direktsändning.
Blir de rödgröna större än alliansen + SD uppkommer inte alls den här situationen. Om de rödgröna blir större än alliansen, men alliansen + SD större än de rödgröna – det är då regeringsfrågan blir brännhet. Men journalisten och utredaren Mats Wingborg säger att SD aldrig kommer att stödja en rödgrön regering.
– Det är inte heller ett stöd som de rödgröna skulle vilja ha. Man ska komma ihåg att SD inte gillar alliansen men de hatar arbetarrörelsen ännu mer, säger Mats Wingborg som nyligen kommit ut med boken ”En röst på SD är en röst på högern”.
I boken citeras Mattias Karlsson, en av SD:s främste ideologer och Jimmie Åkessons närmste man: ”Vad som är viktigt att förstå är att SD i praktiken inte röstar med borgerligheten utan mot de rödgrönas motioner.”
Reinfeldt fick nyligen stor uppmärksamhet när han engagerat talade för ett generöst flyktingmottagande och mot rasism.
– Reinfeldt har, till skillnad från många andra högerpolitiker i Europa, tydligt markerat mot SD:s rasism. Han har inte bett om SD:s stöd men är samtidigt beroende av partiet.
Stödparti åt alliansen
Om vi får en alliansregering kan den fortsätta regera i minoritet med Sverigedemokraterna som stödparti, tror Mats Wingborg. SD har fungerat som ett passivt stödparti åt Reinfeldt i fyra år. Tre granskningar från Riksdagens utredningstjänst, Rut, visar samma mönster: I avgörande frågor röstar SD med alliansen. Även Nils Westling drar samma slutsatser i rapporten ”Stödpartiet”, utgiven av tankesmedjan Tiden.
– Utan Sverigedemokraternas stöd i mer än nio av tio fall då omröstningar delar blocken, hade det varit betydligt svårare för Reinfeldt att regera. Kanske omöjligt, skriver utredaren Nils Westling.
Påstår att SD är vänster
Samtidigt har allt fler borgerliga politiker velat klistra på ett vänsterepitet på Sverigedemokraterna. Jan Björklund har utmålat SD som ett stödparti till Socialdemokraterna.
– Är det något de har röstat på så är det den socialdemokratiska skattepolitiken, sa Jan Björklund (FP) till Ekots utfrågare.
Tidigare i somras gick EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) ännu längre och kallade SD ”ett rasistiskt vänsterparti i svensk politik”, i Aftonbladets webb-tv.
Saknar grund
Dessa påståenden saknar helt grund, menar Mats Wingborg. SD har på en punkt brutit sitt röstmönster. Det skedde i omröstningen om höjningen för brytpunkten av statlig inkomstskatt som SD stoppade tillsammans med de rödgröna.
– Våra borgerliga partier är så väldigt präglade av nyliberalismen men det har alltid funnits en underström av konservativ borgerlig ideologi. Det är denna våg som bär fram Sverigedemokraterna. De är ett klassiskt högerparti som står för en stark auktoritär stat.
Fotnot: Dagens ETC har sökt Jimmie Åkesson och Fredrick Federley för en kommentar.