Samtidigt som Fredrik Reinfeldt avgick som statsminister tidigare i höstas vecklades hans ministerfallskärm ut. Den innebär att han, och alla andra ministrar, får en årsinkomst som motsvarar deras lön. För Reinfeldts del betyder det 156 000 kronor i månaden. Men även när ett år har gått är Fredrik Reinfeldt garanterad en inkomst. Hur stor den blir beror på hur länge han sitter kvar i riksdagen. Lämnar han sin plats nu kan han få ersättning i fem år – totalt 2,4 miljoner kronor. Men sitter han kvar till hösten handlar det istället om 7,1 miljoner kronor.
Skillnaden beror på att Reinfeldt hinner fylla 50 år – den riksdagsledamot som är 50 år eller äldre och har suttit i minst sex år, har rätt till inkomstersättning fram tills de fyller 65 år. Som mest kan de få ungefär 40 000 kronor i månaden. Det utan att behöva jobba överhuvudtaget.
– Det är den inkomsten de är garanterade. Men de flesta har också en annan inkomst, och då justeras ersättningen efter den, säger Johan Hirschfeldt, ordförande i riksdagens arvodesnämnd.
De generösa bestämmelserna har kritiserats genom åren. Det var en anledning till att riksdagen förra hösten beslutade att göra om reglerna. Skillnaden blir bland annat att en riksdagsledamot kan få ersättning i max två år istället för 15 år. Men de nya reglerna gäller bara för dem som valts in i riksdagen för första gången i år. De som sitter sin andra eller tredje period omfattas av de gamla garantierna. Liksom de som avgick nu efter valet.
40 000 i månaden fram till 2023
Det innebär att runt 40 av de cirka 90 riksdagsledamöter som avgick efter valet i år, kan få ersättning tills de blir 65 år, enligt Dagens ETC:s genomgång av riksdagens arvodesnämnds beslut. Det gäller bland andra tidigare infrastrukturministern Åsa Torstensson. Hon är bara 56 år, men har trots det rätt till nästan 40 000 kronor i månaden tills hon blir pensionär 2023. Det samma gäller folkpartisten Eva Flyborg. Hon är 51 år och kan få pengar i 14 år till – totalt kan det bli 6,6 miljoner kronor. Det förutsätter dock att hon inte har några andra inkomster.
– Har man andra inkomster så sker en avräkning. Man rapporterar in till Statens tjänstepensionsverk hur mycket man räknar med att tjäna varje år, och så justeras ersättningen efter det, säger Johan Hirschfeldt.
Magda Rasmusson, språkrör för Grön ungdom, är kritisk till systemet. Hon menar att det är orimligt att politiker ska omfattas av hela andra garantier än vanliga löntagare.
– Det går inte att motivera att folkvalda politiker ska kunna tjäna pengar så mycket pengar flera år efter att de har avgått. Särskilt inte när man tänker på hur det är för resten av befolkningen, säger hon.
”Är obehagligt”
Att en person som Fredrik Reinfeldt kan vinna många miljoner på att lämna riksdagen först i höst tycker hon är absurt.
– Det är ganska äckligt. Nu tror jag kanske att han kommer lämna innan dess, men bara att det går att göra så är obehagligt. Statsråd överhuvudtaget lär knappast ha svårt att hitta försörjning. Systemet är ett sätt att stärka en redan privilegierad grupp, som skattebetalarna dessutom får stå för, säger hon.
Under 2013 betaldes totalt nästan 22 miljoner kronor ut i inkomstersättning till riksdagsledamöter. I år och nästa år kommer notan att bli högre – eftersom många har slutat efter valet. Men det är inte bara de som just slutat som kostar pengar. I oktober betalades ersättning ut till 75 personer. En del av dem har fått pengar i nästan tio år.
Den tidigare riksdagsledamoten för Vänsterpartiet, Björn Samuelsson, fick 22 000 kronor före skatt, trots att han inte suttit i riksdagen sedan 1996. När han slutade var reglerna ännu generösare – då behövde man inte vara 50 år för att få pengar fram till pensionen. Björn Samuelsson vill själv inte kommentera sin inkomst.
– Jag är ingen offentlig person längre. Jag har ingen lust att uttala mig om det, säger han.
”Egentligen är det väl generöst”
Även bland dem som avgick efter valet 2010 får många fortfarande pengar för sitt riksdagsarbete. I oktober gjordes utbetalningar till 28 av dem som slutade då. En av dem är Kristdemokraten Dan Kihlström. Han fick drygt 35 000 kronor före skatt.
– Jag har ett konsultbolag som inte har gått så bra som jag hade trott, och så jobbar jag i kyrkan en dag i veckan. Men sammanlagt blir det inte så hög inkomst, och därför får jag rätt mycket i ersättning, säger han.
Han menar att de generösa pensionsreglerna inte hade någon betydelse för hans val att sitta i riksdagen.
– Jag hade ingen aning om hur det fungerade, inte ens när jag slutade visste jag att jag har rätt till pengar tills jag blir 65. Egentligen tycker jag att det är väl generöst. Samtidigt har jag märkt att det är svårt att få jobb. Vid något tillfälle när jag har sökt jobb har jag fått höra att ”du är ju före detta riksdagsledamot, du ska väl satsa på nästa val”.
Sju ministrar får livstidsinkomst
Det är inte bara riksdagsledamöterna som är garanterade inkomst efter att de har slutat. Statsråd som har suttit länge kan räkna med en bra månadslön även om de inte skulle få nytt jobb. Bland de före detta ministrarna i den avgående alliansregeringen uppfyller sju personer kraven för statsrådspension – de har alltså suttit på sin post i minst sex år, och var över 50 år när de avgick.
– I år får alla avgångsersättning, men vi har redan nu gått igenom vilka som kan bli aktuella för statsrådspension nästa höst, säger Rose-Marie Hallén, på Statens tjänstepensionsverk (SPV).
Precis som för den som får riksdagspension gäller här att eventuella inkomster räknas av. Skulle till exempel Maria Larsson (KD), som blev av med sin riksdagsplats i år, få ett arbete där hon tjänar 30 000 kronor i månaden, sänks hennes statsrådspension till drygt 30 000 kronor i månaden. Men totalt är hon alltså garanterad en inkomst på drygt 61 000 kronor i månaden i sju år till, tills hon fyller 65 år.
En som redan har hunnit med ett år med avgångsvederlag och nu fått sin första statsrådspension är före detta biståndsminister Gunilla Carlsson (M). Hon avgick hösten 2013, och hade några månader tidigare fyllt 50 år. Därmed är hon garanterad inkomst till sin 65-årsdag.
– Hon fick precis sin första utbetalning, 58 675 kronor i månaden får hon i år, säger Rose-Marie Hallén.
Skulle Gunilla Carlsson inte hitta något jobb utan fortsätta ha samma inkomst, betyder det att hon får nästan tio miljoner kronor totalt innan hon hinner bli pensionär. Karin Annebäck