Vad gör egentligen en jämställdhetsminister?
– Min uppgift är att samordna jämställdhetsinsatser för att de jämställdhetspolitiska målen ska uppfyllas.
Hur då?
– Genom att vi fortsätter vara en feministisk regering med höga ambitioner. Det handlar i grunden om en analys av hur det underrepresenterade könet kan gynnas av en viss åtgärd. Våld mot kvinnor ska upphöra. Vi jobbar med att fler myndigheter ska jobba med jämställdhetsintegrering, en jämställdhetsanalys i alla politiska beslut. Förut var det 18 myndigheter och nu har ytterligare 23 myndigheter fått uppdraget.
”Frågorna hänger ihop”
Att få politiker att svara med någorlunda konkretion är en svår nöt att knäcka, de kan konsten att svara långt och utförligt utan att egentligen svara alls. Åsa Regnér är dessutom minister med stor och spretig portfölj med flera viktiga ansvarsområden under sig. När hon tillträdde sin post kom hon direkt från Bolivia, där hon sedan 2013 arbetat som landschef för UN Women. Innan dess var hon ordförande för RFSU 2007–2012. Mycket att prata om.
Efter en halv höst av mejlande fram och tillbaka har vi fått en halvtimme, inklusive fotografering. Denna dyrbara halvtimme skall ägnas åt barn- äldre- och jämställdhetsministerns hjärtefrågor, har jag tänkt. Men Åsa Regnér är sen och halvtimmen krymps ner till drygt 20 minuter. Åren i Bolivia har tydligen satt sina spår.
– Jag är ledsen att det blev försenat. Svensk och boliviansk tidsuppfattning är inte riktigt desamma.
Jag har bott i Spanien, det är samma sak där.
– Något däremellan kanske.
Ja, men nu är vi här i alla fall.
– Nu är vi här.
Du är barn-, äldre- och jämställdhetsminister.
– Ja.
Det är stora områden.
– Ja, hela socialtjänsten är också mitt område, fast många av äldrefrågorna regleras inom socialtjänsten, så det hänger ihop.
Hur fungerar det att ha en så stor ministerportfölj?
– Jag tror att alla mina kollegor uppfattar att de har stora portföljer. I mitt fall tycker jag att den gemensamma nämnaren är att det helt enkelt är frågor som berör människors liv, som handlar om förutsättningar för att kunna leva ett jämlikt och jämställt liv. Jag föredrar att se det så, att frågorna hänger ihop och fördjupar varandra snarare än konkurrerar med varandra.
På vilket sätt går jämställdhet in i äldrefrågorna?
– På flera sätt. Tre fjärdedelar av de personer som tar emot hemtjänst eller bor på äldreboenden är kvinnor. Andelen ökar med stigande ålder. Likaså är en stor majoritet av de som utför äldreomsorgen kvinnor. Bra villkor för de kvinnor som förvärvsarbetar i vård och omsorg skapar bättre villkor även för dem som tar emot omsorgen, även om det är de äldres behov som är i centrum för äldreomsorgen. Men det är ett exempel på hur jämställdhetsfrågorna är väldigt centrala tycker jag.
– Man vet också, för att ta ett annat exempel, att kvinnor och män bedöms olika. Kvinnor bedöms kunna hushållsarbeta även när de är äldre och bor själva i större utsträckning än män. I forskning har man också kunnat se att kvinnor och män som har samma svårigheter eller diagnoser bedöms olika och beskrivs med olika ord. Det kan göra att man får olika insatser. Så det finns flera dimensioner och det är bara ett av många exempel.
Och när det gäller jämställdhet och barn?
– Exempelvis presterar pojkar sämre, generellt sett, än flickor i skolan. Många pojkar behöver mer stöd med att läsa. Det är viktigt att alltid ha ett jämställdhetsperspektiv när man jobbar med politik som handlar om människors liv, det gäller även politik i allmänhet.
Är det någonting du är extra besviken på som inte kan genomföras efter att er budget fälldes?
– Jag försöker tänka på vad vi kan göra framåt med den utgångspunkt vi har, vi är ju en regering som vilken som helst, så att säga. Men vi hade planerat för en stor satsning, 100 miljoner extra per år, till landets kvinnojourer. Den satsningen uteblir nu. Och inför julhelgen... De har högt tryck under hela året men de här pengarna hade kommit väl till pass då. Det behövs kontinuitet och möjligheter för kvinnojourer att planera sitt arbete.
Så allmänt väldigt tråkigt, alltså?
– Ja, det är tråkigt, jag beklagar att vi inte har de medlen. Totalt sett innehöll vårt budgetförslag åtgärder för ungefär en och en halv miljard kronor, som vi anser skulle ha främjat jämställdhet och kvinnors rättigheter. Till exempel ett underhållsstöd på 300 kronor i månaden till ensamstående föräldrar, som ju ofta är kvinnor, som nu uteblir. En sådan satsning har inte gjorts sedan 2006 och nu uteblir den också på grund av det här budgetbeslutet. Vi hade även flera förslag om arbetsmiljö och jämställdhet, åtgärder för att bryta könssegregationen på arbetsmarknaden, en öronmärkt månad till i föräldraförsäkringen, och så vidare. De åtgärderna, som har stor betydelse för jämställdhetspolitiken, finns inte heller med.
”Det handlar i grunden om värdighet”
Engagemanget för jämställdhet går som en röd tråd genom Åsa Regnérs karriär. Hon har tidigare varit enskild utredare om kvinnors arbetsmarknad och var planeringschef hos demokrati- och jämställdhetsministern i regeringen Persson. Under fem år var hon generalsekreterare för RFSU, som uttalat sig kritiskt till den svenska sexköpslagen och rest krav på ett nationellt kunskapscentrum som ska utvärdera dess effekter.
Vad tycker du om sexköpslagen?
– Jag stödjer den svenska sexköpslagen, och gjorde det även när jag företrädde RFSU. Jag tror att det finns en viktig poäng i att fokusera på ...
LÄS HELA INTERVJUN I ETC HELG
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg, som du kan beställa i pappersformat här. Tidningen finns också i vår Androidapp och Ipad/Iphoneapp.
Vill du prenumerera för under 12 kronor numret? Skicka ett mejl till kundtjanst@etc.se.