– Jag har verkligen stort förtroende och respekt för professionens sakkunskap i det här. Det är också de som har varit med och tagit fram vårdepisoderna. Vi har valt den modellen just för att få ett helhetsperspektiv på vad en patient behöver.
Varför ersätts inte telefonsamtal?
– Den bedömning man gjort är att just telefonsamtal inte är att betrakta som ett kvalificerat vårdbesök.
Med den nya ersättningsmodellen utförde Bup behandlingar som gav rätt till 800 000 kronor i ersättning för februari, men verksamheten behöver 7 miljoner för att gå runt. Hur hanterar ni det?
– Jag tänker inte lägga några besparingsbeting eller krav på nedskärningar under den här tiden. Man måste få en rimlig chans att göra en övergång i det här nya systemet. Det är inte så att man bara har suttit på sina händer. Man har ju gjort saker, även om det inte har registrerats. Om ett år kan vi göra en rimlig bedömning av hur bra övergången har gått och om verksamheten behöver anpassas.
48 personer har slutat det senaste halvåret. Vad beror det på?
– Det vågar jag inte säga. Det är klart att det är utmaningar när det gäller personal. Nu tittar vi på varje mottagning och ser hur det ser ut. Det finns inkörningsproblem och i vissa fall har en enhet behövt gå in och avlasta någon som har större problem med vakanser. På totalen ser det inte jättealarmerande ut.
Nästan 900 väntar på behandling eller fördjupad utredning och bara 15 procent får behandling i tid. Har köerna ökat?
– Det har de nog gjort. Men man ska också ha den brasklappen att det skett ett stort omregistreringsarbete. Det är gjort just för att man måste få bättre koll och det har införts nya krav på vad som ska registreras. Så det är svårt att säga om det verkligen är en stor ökning eller om det är först nu saker kommer upp till ytan.
Enligt oppositionsrådet Elin Norén har köerna ökat, och hon säger att hon bara jämför med de siffror som kommit efter omregistreringen i höstas.
– Ja, om man tittar på siffrorna, men som sagt hur bra och tillförlitliga har de varit? Det kanske inte är så att vi ska hålla på och gräva ner oss i det som har varit utan titta framåt istället, svarar Sofia Jarl.