Förra året gick 17 procent av niondeklassarna i Västra Götaland ut grundskolan utan att vara behöriga till gymnasiet. Siffran är högre än rikssnittet och nu satsar regionen på att få fler att fullfölja sina studier. Igår ordnades en stor konferens på temat för nästan 500 anställda från regionen, kommunerna och andra aktörer.
En av talarna var regionens folkhälsochef Elisabeth Rahmberg. Hon menar att en avbruten skolgång får stora konsekvenser både för den enskilda personen och för samhället i stort.
– Om vi ser till det sociala investeringsperspektivet så blir det otroliga kostnader när människor inte kan jobba och hamnar i utanförskap. Ekonomer säger att man skulle behöva rekrytera varenda unge för att klara behovet av sjuksköterskor, lärare och andra yrkesgrupper. Har vi då råd att låta alla dessa ungdomar gå igenom skolåren utan att bli behöriga?
Folkhögskolorna berättade
Syftet med konferensen är att sprida kunskap och engagemang kring fullföljda studier. Ett av seminarierna handlade om hur folkhögskolorna i Borås och Vara jobbar med unga som saknar gymnasiebehörighet. Ett annat fokuserade på sambandet mellan skolmisslyckanden och migrationserfarenheter och socioekonomisk bakgrund.
En av talarna var regionens kulturchef Katti Hoflin som har en bakgrund som barnprogramledare, bibliotekschef och ordförande för regerings läsdelegation. Hon berättade att hon själv hoppade av gymnasiet eftersom hon ville bli bonde och skådespelare. Till slut gick hon ändå klart gymnasiet, till sin pappas stora glädje.
– När jag till slut bestämde mig för att läsa det där sista året sa pappa att vi blommar sent i vår familj. Det är ett medskick till er idag, att för en ung sökande människa är det viktigt att det finns en vuxen som ser en och säger att det är okej att leta lite. Vi har förskjutit mycket av ansvaret på ungdomarna, att de ska nå alla kunskapsmål och att måste välja väg tidigt i livet. Det är svårt när man är en sökande människa under konstruktion, säger Katti Hoflin.
Konferensen om fullfölja studier genomförs varje år och intresset blir allt större. Regiondirektören Ann-Sofie Lodin säger att det är viktigt att inte låta inspirationen och den nyvunna kunskapen stanna i konferenssalarna.
– Jag är glad att så många vill komma och lyssna, men det är inte genom att prata på olika konferenser som man gör skillnad. Nu måste vi omsätta det här i konkreta handlingar, säger hon.