Enligt spekulationer i flera medier var det upplagt för regeringskris om Liberalerna hade missat fyraprocentsspärren i söndagens EU-val. Ett valfiasko för L hade inneburit en förtroendekris för partiledningen och ett omtag i den infekterade frågan om att samarbeta med Sverigedemokraterna och ingå i Tidö-avtalet.
Det hävdade källor för bland annat Expressen dagarna innan helgens val. Även källor högt upp inom L som Dagens ETC pratat med har antytt liknande saker.
Men när valresultatet nu står klart och Liberalerna stadigt klarar spärren med 4,4 procent är faran avblåst. Åtminstone för denna gång.
– De drog nog en lättnadens suck i söndags kväll, säger Johan Hellström, docent i statsvetenskap vid Umeå universitet som forskar om politiska partier och regeringar i Sverige och Europa.
– Hade de hamnat under spärren hade det varit ett underkännande av partiledningens strategi. Nu har de undkommit en ganska jobbig period. De har haft det jobbigt att stå upp för liberala principer under Tidö, fortsätter han.
Är hotet om att lämna Tidö-avtalet och utlysa regeringskris över för nu?
– Ja, åtminstone temporärt. Det hade varit en stor press på partiledningen om de hade förlorat sin plats i EU, och det skulle ha krävts någon förändring för att visa att de faktiskt har kvar någon relevans som den liberala motpolen i regeringen. Nu kan nog Johan Pehrson andas ut.
”Lugnt i partiet”
Partisekreterare Jakob Olofsgård vill tona ner den kritiska interndebatten.
– Jag tycker det är väldigt tydligt att vi som parti har varit enade i den här valrörelsen. Vi har stått samlade från norr till söder och jag som partisekreterare är otroligt stolt över att vi varit enade, säger han när Dagens ETC får en kort pratstund på partiets valvaka på Posthuset i Stockholm sent på söndagskvällen.
Även Joar Forssell, utrikespolitisk talesperson och medlem i partistyrelsen, hävdar att ryktena om interntjafs i partiet är överdrivna.
– Jag tror helt ärligt att det är väldigt lugnt i partiet, och jag tror att det kommer att vara lugnt framöver också, säger han på valvakan.
– Men sen tror jag att vi behöver fundera på varför vi inte kommer ännu högre givet förutsättningarna och det är ju hela partistyrelsens uppgift.
”Liberaler röstade C”
Jan Jönsson, oppositionsborgarråd i Stockholms stad, partistyrelsemedlem och en av de mest kritiska rösterna till Tidö-samarbetet inom L, tycker att debatten bör fortsätta om vilket parti Liberalerna ska vara.
– Det finns en del att reflektera över med tanke på Centerpartiets framgångar, vilket väl måste måste tolkas som att många liberaler valt den valsedeln, säger han på valvakan.
Du tror att de har tagit många L-röster?
– De har kanske inte tagit L-röster, eftersom vi har varit så små, men de har tagit liberala röster. Väljare som hade kunnat rösta på oss. Som Europaparti har vi ju haft två-tre mandat tidigare, så uppenbarligen finns det en potential där.
Och vad betyder det?
– Det betyder väl att vi måste ta den diskussion som många redan har pratat om innan det här valresultatet. Var hör vi hemma som parti?
Samtidigt menar statsvetaren Johan Hellström att interndebatten om SD-samarbetet bara tar en temporär paus och att det finns många inom L som fortfarande är missnöjda.
Han tar upp den senaste skandalen kring SD-trollfabrikerna, där Liberalerna inte kan reagera så skarpt som man kanske vill eftersom man är bundna vid regeringssamarbetet. Men hade Kalla Faktas avslöjande kommit våren 2026 hade man haft friare tyglar.
– När det är valår kan man reagera skarpare, säger han.