Omkring 400 000 svenskar hade fram tills på onsdagen vaccinerats mot covid-19. Det är 3,8 procent av befolkningen och trots att det i veckan stod klart att Modernas vaccin blir försenat räknar regeringen med att alla över 18 år, och alla under 18 år som tillhör en riskgrupp ska ha erbjudits vaccin före halvårsskiftet, enligt Lena Hallengren. Därmed ligger Sverige bra till internationella, enligt ministern.
– Man kan titta på andra länder och notera att Sverige och Danmark har den målsättningen, men de flesta andra ligger i kvartal tre, sade hon.
Frågan om Modernas försening kommenterades under presskonferensen. Enligt regeringens vaccinsamordnare Richard Bergström har förseningen ingen effekt på hur många som kommer att hinna vaccineras under årets första tre månader.
– Men det faktum att företagen varit väldigt dåliga på att förvarna, har lett till stora bekymmer och det har de fått höra, sade han på pressträffen.
För kommunerna kom det som en chock och i bland annat Kronoberg var irritationen stor för att informationen kommit så sent.
– Allt är förberett, personal, sprutor och lokaler. Vi hade fått besked att leveransen var klar, men så får vi så hastigt information om att det inte kommit. Det är som att berätta att spagettin är slut och vi får inte ens veta varför, sade Mikael Johansson, (M) regionstyrelsens ordförande i Kronoberg till SVT Nyheter tidigare i veckan.
Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR, deltog på torsdagens presskonferens och enligt henne finns det i dag en oro bland regionerna för att inte klara halvårsmålet. Och den handlar om att vaccinleveranserna inte ska komma i tid.
– För att vi ska få ut den mängden doser, då krävs det att vaccinet kommer. Regionernas oro handlar inte om förmågan att vaccinera utan om leveranserna, sade hon.
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johans Carlsson sade att många undrar när det är dags för just dem att få vaccinet. Men den frågan kan inte besvaras från centralt håll i nuläget.
– Information om när det är dags kommer att komma i första hand från regionerna, det kommer att gå i takt med vaccinationsarbetet.
Nästa vecka drar en informationskampanj som riktar sig till allmänheten igång.
– Grundbudskapet är "skydda dig själv och andra". Målet är att tillgängliggöra information så att alla känner sig välinformerade och kan fatta beslut, sade Johan Carlsson.