– Jag kan knappt tro att det är sant. Om de verkligen menar att prostitution ska vara en grund för utvisning så är det helt absurt, det är som att kasta ut en kvinna som har utsatts för övergrepp, säger Josephine Appelqvist, en av medgrundarna till Talita.
Prostitution är inte olagligt i Sverige – det är däremot sexköp. Josephine Appelqvist menar dock att polisen enligt utlänningslagen får utvisa kvinnor som är i prostitution. Men det nya förslaget oroar ändå.
– Det är vanligt att till exempel nigerianskor skickas till förvaret. Vad jag är rädd för med det nya Tidö-avtalet är att lagen ska ändras och bli tvingande. Om polisen måste utvisa på grund av att kvinnan är i prostitution - det vore katastrof. Polisen på nationell nivå gör utbildningsinsatser som syftar till att enskilda poliser ska förstå att de inte ska tillämpa lagen på det sättet utan istället hjälpa kvinnorna i kontakt med organisationer som Talita. Det förhållningssättet måste förstärkas - inte försvagas, säger hon.
Om det blir en tvingande lag skulle det slå hårt mot de prostituerade.
– Det är katastrof. Det vore att gå hallickarnas ärenden. Det skulle knappast leda till mindre människohandel, utan bara till att kvinnorna sitter hårdare fast i hallickarnas klor.
Madeleine Liljegren är ST-läkare i psykiatri, styrelseledamot i Läkarförbundet och jobbar vid en beroendemottagning i Stockholm. Hon är förfärad av att läsa förslagen i Tidö-avtalet.
– Jag vågar knappt tänka på konsekvenserna av de här förslagen. I värsta fall ska missbruk kunna vara grund för utvisning. Det är det absolut sista de behöver. De behöver vård och behandling. Jag blir jätteoroad, säger hon.
Förslagen om att ”bristande vandel” kan vara skäl för utvisning strider mot grundläggande läkaretik om att alla människor ska behandlas lika, menar Madeleine Liljegren.
– Ja, jag har svårt att se hur vi ska kunna stå fast i vår läkaretik om de här förslagen går igenom. Och att myndigheter och kommuner ska ta kontakt med Migrationsverket om man stöter på personer som vistas här illegalt. Det är jätteobehagligt, om vi ska tvingas ange folk. Vi möter personer som behöver vår hjälp och vi har sekretess, det får man ju lära sig dag ett på läkarlinjen.
Oro för godtycklighet
Flera andra som jobbar med kvinnorättsfrågor reagerar också starkt. I en debattartikel i Aftonbladet skriver bland andra Unizon, Roks, advokater och människorättsjurister att redan utsatta kvinnor kommer drabbas hårt, och varnar för att viktiga framsteg raseras: ”Förslaget innebär ett enormt bakslag för kvinnors rättigheter, urholkar den svenska modellen och riskerar att sabotera det arbete som civilsamhället byggt upp på området under de senaste 20 åren.”
Många oroar sig också över godtyckligheten – vad räknas som bristande vandel?
– Dels så känns det väldigt rättsosäkert. Hur ska man bedöma det?, säger Karolina Haddad Strömberg, som är socialsekreterare i Mölndals stad och som möter många människor med missbruksproblem.
I Tidö-avtalet finns även en punkt om att luckra upp sekretesslagstiftningen mellan myndigheter.
– Nu har vi en ganska sträng sekretess. Ska de kunna hämta ut fler uppgifter från oss nu då, och om vi ska börja ange personer, vad ska hända med de personerna då? Kommer de att utvisas?
Skrivningarna i den nya regeringens avtal kan även strida mot socialtjänstlagen, i vars första kapitel det står att man ska ”främja människors jämlikhet i levnadsvillkor”.
– Det är ju helt omöjligt om vissa ska få vård och andra utvisas, säger Karolina Haddad Strömberg.
– Det blir som två olika lag. De som har medborgarskap och har rätt till hjälp och stöd, och de som inte har det som riskerar att utvisas.
Vad kan detta innebära för personer med missbruksproblem som har tillfälliga uppehållstillstånd eller är papperslösa?
– Det kan leda till att man inte vågar söka hjälp, om det är så att vi ska ange personer, för då riskerar man ju utvisning.
Hur ser du på att kanske tvingas ange brukare?
– Det skulle bli en jättestor etisk stress för oss. Om vi ska ange personer som söker till oss för att få hjälp, och det handlar ju inte bara om missbruk utan även personer som är utsatta för prostitution. Det är nog ganska många som skulle ha svårt att ange dem.
”Godtyckligt, rättsosäkert och auktoritärt”
Åsa Paborn, direktor på Stockholms Stadsmission ser också med oro på flera områden i Tidöavtalet.
– Vi studsar särskilt på den del som lyfter att man ska utreda möjlighet att utvisa människor ur landet på grund av bristande vandel. Det är godtyckligt, rättsosäkert och auktoritärt. Vi är starkt kritiska till detta, skriver hon i ett mejl till Dagens ETC.
– Det är extra anmärkningsvärt att man väljer att lyfta upp prostitution och missbruk som exempel på bristande vandel. Det är ett osmakligt och inhumant sätt att lägga skulden långt ifrån där den hör hemma, och dessutom helt blunda för de faktorer som leder till att man hamnar i utsatthet från första början, fortsätter hon.
Stadsmissionen reagerar också på att regeringen vill se en ny utredning av ett nationellt tiggeriförbud.
– Det är ett fåfängt försök att förbjuda fattigdom och blunda för de åtgärder som verkligen krävs för att människor inte ska behöva se tiggeri som en sista utväg.