BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Det finns en oro bland remissinstanser att om Sverige öppnar för ett undantag från den dubbla straffbarheten kan andra länder ”följa efter” och lagföra till exempel kvinnor som åker till Sverige från Polen och genomför en abort. Men den kritiken viftar Morgan Johansson bort direkt.
– Jag tycker att det är ett långsökt resonemang, det finns ingen koppling alls mellan sexköp och abort. Dessutom finns ju den risken idag alldeles oavsett om vi inför den här lagstiftningen eller inte. Det är ju ingen som har reagerat på Norges lagstiftning, så varför skulle de reagera på Sveriges, säger han.
Omfattningen okänd
Ett annat problem som har lyfts i debatten är hur Sverige i praktiken skulle se till att lagen efterlevs. I dagsläget är okunskapen stor gällande sexköp utomlands. Dagens ETC har ringt runt till en rad organisationer, tjänstemän och myndigheter för att se om det finns någon bild av hur, var och i vilken utsträckning svenskar köper sex utomlands, men ingen vet.
– Vi vet ingenting om omfattningen, vi har nog aldrig tittat på det. Vi hade kampanjen ”Resekurage” men den handlar mer om sexuella övergrepp mot barn. Vi vet ju så klart vilka länder som har en sexindustri som man lockar folk med. Tyskland har några av Europas största bordeller, i Holland har man ”Red light district” och en helt annan syn än vi har i Sverige. Samma sak med Danmark, vi ser att gatuprostitutionen är väldigt låg i Malmö och ett av svaren på varför är förmodligen att det är nära till Danmark och man nyttjar bron, säger Patrik Cederlöf, som tidigare har arbetat som nationell samordnare mot prostitution och människohandel på länsstyrelsen i Stockholm men nu arbetar med frågan på den nya Jämställdhetsmyndigheten.
Toppen av isberg?
Inte heller Ecpat, som arbetar mot barnsexhandel, vet hur stor utsträckningen är gällande prostitutionen av barn utomlands.
– Vi brukar säga att det sker överallt men att vi faktiskt inte vet hur många barn det rör sig om eftersom det är en dold verksamhet. Den globala barnsexhandeln är ett par miljoner barn, men vi tror att det bara är toppen av ett isberg, säger Clara Ludvigsson.
Varken polisen, länsstyrelsen i Stockholm (som tidigare arbetat med frågan innan Jämställdhetsmyndigheten bildades), plattformen Civila Sverige mot människohandel eller Realstars har någon fakta kring omfattningen av svenskars sexköp utomlands. Och regeringen vet inte heller, säger Morgan Johansson.
– Det allra viktigaste är inte att veta hur utbrett det är utan det är att täppa till den här luckan som finns. Vi menar att ju fler länder som har en svensk lagstiftning mot sexköp och dessutom förbjuder sexköp utomlands desto mer ökar möjligheten att få bukt med den globala sexhandeln som vi talar om, säger han.
Varför finns det ingen kartläggning?
– Det kan jag inte svara på, ifrågasätter du att det över huvud taget förekommer, eller? Både du och jag bor i Skåne och vet mycket väl hur trafiken går över sundet. Det är självklart att det här förekommer.
Är det inte rimligt att ta reda på hur omfattande ett problem är innan åtgärder sätts in?
– Min uppfattning är att det här är ganska vanligt. Vi har en hel del fall där svenskar har fastnat i barnprostitutionsärenden i Thailand. Och har man köpt sex av barn i Thailand så har man förmodligen också köpt sex av vuxna.
Kan få riksdagsmajoritet
I riksdagen har Moderaterna, Liberalerna, Centern och Sverigedemokraterna sagt nej till förslaget. Morgan Johansson säger att det står och faller med hur Kristdemokraterna resonerar.
– Det har varit lite oklara signaler därifrån än så länge. De har inte lämnat något definitivt besked. Deras kvinnoförbund har drivit på partiet, säger han.
Vad gör ni om lagen inte går igenom?
– Det får vi ta ställning till då. Vad vi vill ha nu är ett besked från Kristdemokraterna så att vi vet att det finns en majoritet.