Regeringens nya attack mot S: Försöker strypa LO-pengarna till partiet
Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin och LO-ordförande Johan Lindholm, efter att det sistnämnde utnämnts till posten.
Bild: Jonas Ekströmer/TT
Dagens ETC
Ett stopp för stöd från arbetsmarknadens parter till partierna. Det ska regeringen utreda, enligt uppgifter som läckts till SvD. Nyheten får socialdemokratin att rasa mot vad som ses som en riktad attack mot LO:s ekonomiska stöd till S.
– Det här är rena Orbán-fasoner, säger Daniel Suhonen, grundare och chef på tankesmedjan Katalys.
Socialdemokraterna kan bli av med sitt ekonomiska stöd från LO. Det efter att regeringen nu gör ett nytt försök att stoppa bidrag från fackliga organisationer till politiska partier, rapporterar bland andra Aftonbladet och Svenska Dagbladet.
Den parlamentariska kommitté som regeringen tillsatte i juni 2023, och som skulle se över reglerna för finansiering av politiska partier, har enligt ett mejl från kommitténs ordförande nu fått ett utökat uppdrag och mer tid. Syftet är att fördjupa sig i frågan om det bör krävas samtycke från medlemmarna när stöd ges till ett parti. Ska LO ge pengar till Socialdemokraterna skulle varje medlem i så fall behöva ge sitt godkännande.
För Daniel Suhonen, grundare och chef på tankesmedjan Katalys, är beskedet från regeringen en krigsförklaring.
– Framför allt mot fackföreningsrörelsen, mer än mot socialdemokratin, säger han.
”Sluttande demokratiskt plan”
Socialdemokraterna är det enda partiet som får direkt stöd av en facklig organisation. Av medlemmarnas avgifter är det cirka sex miljoner kronor som går till partiet. I samband med valrörelser brukar LO ge ytterligare ett tiotal miljoner. Inför valet 2022 la de totalt 50 miljoner kronor, bland annat på kampanjer, enligt uppgifter till Dagens Nyheter.
Att en förening har möjlighet att välja vilka de vill stödja och vad de ska göra med sina pengar är en självklarhet, menar Daniel Suhonen.
– Det är en av kärnbultarna i ett demokratiskt samhälle. Att gå till attack på det här sättet är ett totalt ingrepp i den fria föreningsrätten och organisationsfriheten, fortsätter han.
Han liknar initiativet med den ungerska premiärministern Viktor Orbáns auktoritära metoder.
– Den sansade borgerligheten måste också någonstans känna att det här inte är rimligt. Vad är nästa steg, kan man fråga sig. Ska fackföreningar inte få ha politiska åsikter? Inte få driva tidningar? Tidöregeringen är inne på ett sluttande plan som både är allvarligt och osmakligt, framhåller Daniel Suhonen.
Osäker juridisk grund
Enligt ett utkast som SVD har tagit del av kan krav på samtycke från medlemmarna ifrågasättas, eftersom det eventuellt strider mot den grundlagsskyddade föreningsfriheten. Osäkerheten gör att det finns skäl att avstå från en reglering, enligt utkastet.
Men Adam Danieli, jurist och ansvarig för rättsstatsfrågor på Timbro, tror att slutsatsen är felaktig.
– Jag tror att den bedömningen är fel rent juridisk. Regler om hur föreningar organiserar sig eller vilka rättigheter enskilda medlemmar har innebär typiskt sett inte att den grundlagsskyddade föreningsfriheten begränsas, säger han.
Timbro har i flera år kritiserat att LO pytsar in miljoner till Socialdemokraterna, och föreslog inför valet 2022 just det som regeringen nu vill – att det ska införas krav på medlemmarnas godkännande.
– I grund och botten handlar det om att det har skett en förändring i LO:s medlemsbas som inte har fått genomslag. Då bör också den enskilde medlemmen ha inflytande över vad medlemsavgiften går till.
LO öppna för ändring
LO har själva öppnat för att förändra stödet till Socialdemokraterna. I en intervju med SVT säger ordförande Johan Lindholm att sex av tio LO-medlemmar röstar på andra partier än Socialdemokraterna. Ändå ger LO varje år drygt fyra kronor per medlem till S. LO:s ordförande Johan Lindholm öppnar nu för att stödet till Socialdemokraterna kan behöva ändras.
– Jag, och många med mig, kan tycka att det kanske är rent omodernt. Och det får vi naturligtvis titta på, säger han i SVT:s 30 minuter.
Sandro Wennberg är konsult och S-medlem. Han har tidigare bland annat varit medarbetare till ministrar i Göran Perssons regering och talskrivare på LO. Att LO har en intern problematik med att enskilda medlemmar inte nödvändigtvis sympatiserar med S sticker han inte under stol med.
– Men det är en organisatorisk fråga, något som LO behöver hantera själva, enligt Sandro Wennberg.
Han ställer sig frågande till vad regeringens strategi kommer att uppnå i längden.
– Man försöker knuffa S i en riktning där de blir mer och mer beroende av de offentliga stöden. Men när det politiska systemet är helt finansierat av offentliga bidrag, vad har man uppnått då? Blir demokratin verkligen bättre? Det skulle bli väldigt svårt, om inte omöjligt, för nya politiska partier och rörelser att etablera sig om det i princip är förbjudet att få stöd från olika håll. För mig låter det som en konstig lösning, konstaterar han.
Om utredningen landar i att förslaget är förenligt med nuvarande lagstiftning tror Sandro Wennberg att det blir svårt för S att förhindra dess implementering, givet att Tidö-partierna har majoritet i riksdagen.
– Känslan är att regeringen ensidigt bestämt sig för att sätta dit S ekonomiskt på alla möjliga sätt. Då återstår för Socialdemokraterna att fokusera på att hitta en organisation och politik som gör att de kan vinna val.
Dagens ETC har sökt Lena Hallengren (S) och Tobias Baudin (S) för en kommentar utan framgång.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.