Innan juni tror ordförande-landet Portugal, som drivit igenom frågan, att lagförslaget kan vara på plats. När det är genomfört kommer även svenska storföretag att vara tvungna att redovisa sina vinster och hur mycket de betalar i skatt i varje land. Enbart Sverige går miste om 21 miljarder kronor per år i uteblivna skatteintäkter, enligt databasen Missing profits. Idag gömmer sig bolagen bakom ländernas sekretessregler, men med lagförslaget är tanken att ökad transparens ska göra det möjligt att ställa bolagen till svars.
”En stor seger”
Vänsterpartiets riksdagsledamot Tony Haddou har drivit frågan under flera år och ser torsdagskvällens besked som ett viktigt genombrott.
– Det är en stor seger och nu finns det äntligen en majoritet som vill agera mot skatteflykt. Den offentliga land-för-land--rapporteringen kommer bli ett av de viktigaste verktygen. De senaste årens läckor har visat hur omfattande skatteflykten är och hur en liten ekonomisk elit rånat våra statskassor. Nu ska deras pengar plockas fram.
I över fem år har förslaget legat på bordet och Sverige har konsekvent röstat nej tillsammans med skatteparadis som Cypern, Malta och Luxemburg.
Regeringen menar att förslaget riskerar att öppna för en framtida EU-gemensam skattepolitik. Finns det inte risk för att vår suveränitet hotas?
– Absolut inte. Vänsterpartiet är starkt emot en EU-gemensam skattepolitik. Det här förslaget handlar om en redovisnings-fråga. Samma system finns redan för bankväsendet.
Finansminster Magdalena Andersson (S) meddelar att regeringen kommer rösta nej till förslaget. I ett mail skriver hon att Sveriges regering ”principiellt är emot att fatta beslut i EU om skattefrågor utan enhällighet”.
Blir det inte märkligt att argumentera mot skatteflykt men samtidigt rösta nej?
– Med vetorätten är det i praktiken riksdagen som har sista ordet om Sveriges skattepolitik. Det är en grundläggande del i vår konstitutionella ordning, säger Magdalena Andersson i ett mail.
Socialdemokrater som Jytte Guteland och Markus Kallifatides säger att regeringen hänger upp sig på en teknikalitet. Hur ser du på den kritiken?
– Principen om enhällighet i skattefrågor är inte någon teknikalitet, utan tvärtom en grundläggande fråga som handlar om välfärdens finansiering.