– Förslaget innebär att facket flyttar fram sina positioner, säger Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).
Lex Laval har varit en stridsfråga för fackföreningsrörelsen i tio års tid. Det började med att Byggnads inledde en konflikt med det lettiska byggföretaget Laval som byggde en skola i Vaxholm. Byggnads ansåg att de utländska arbetarna hade bland annat för låga löner. Konflikten hamnade till slut i EG-domstolen som ansåg att Byggnads krav var orimliga och tvingade fram en ändring av svensk lag. Det är denna lag, kallad Lex Laval, som arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) vill riva upp.
– Vi kan göra ganska stora förändringar i Lex Laval utan att bryta mot EU-lagstiftningen, säger hon.
Ministern föreslår att de fackliga organisationerna ska få en ny kontrollfunktion.
Fack och arbetsgivare i Sverige ska sluta ett så kallat bekräftelseavtal som ska gälla för arbetare från andra EU-länder men som jobbar i Sverige.
– Idag är det svårt för facket att kontrollera om utländska arbetare faktiskt får de löner och förmåner som arbetsgivarna hävdar, säger Ylva Johansson.
Arbetsgivarorganisationen Svenskt näringsliv hävdar ändå att förslaget strider mot EU-rätten.
– Det innebär en diskriminering av utländska arbetsgivare, säger Lars Gellner, arbetsrättsjurist på Svenskt näringsliv.
Hur ska vi komma åt problemet med social dumpning?
– Vi inväntar en ny utredning. I Sverige har vi gett facken uppgiften att kontrollera löner och så vidare så är det inte andra länder. Det kan vara en uppgift för tjänstemän.
Ylva Johansson medger att EU-regler, det så kallade utstationeringsdirektivet, förhindrar svenska fackförbund att kräva samma villkor för EU-medborgare som för svenska arbetare.
– Där kan vi inte gå emot EU-lagstiftningen. Men min förhoppning är att med de ändringar jag nu föreslår kan facket flytta fram positionerna. Det är ett viktigt steg för förhindra social dumpning, säger Ylva Johansson.
Regeringen Reinfeldt tillsatte en utredning för att se över Lex Laval. Den nya regeringen ska ändra utredningens uppdrag med ett tilläggs-direktiv ”inom kort”, meddelar ministern.