Längre ledigheter eller deltidsarbete är inte lösningen på stressrelaterade sjukskrivningar enligt forskningen. Det konstaterar utredningen som vill utreda frågan om sjukskrivningarna vidare. Däremot borde arbetsgivare ha en plikt att upplysa om det finns möjlighet att ansöka om deltid, menar man.
– Vi tror det vore bra om det fanns fler samtal mellan arbetsgivare och arbetstagare om arbetstid, och att man inte ska vara rädd för att ta upp den diskussionen, säger Anders Wallner.
Tid till kompetensutveckling
Störst vikt har utredningen istället lagt vid frågan om att kunna ta ledigt från jobbet för att göra något annat under en period. Tidigare fanns det så kallade friåret, där en anställd kunde välja att gå på arbetslöshetsersättning under ett år förutsatt att en arbetslös då fick ta jobbet istället. Men det vill inte utredningen återinföra.
– Vårt förslag är att införa en möjlighet till utvecklingsledighet för arbetstagare. Man är ledig från sin tjänst men använder den tiden som frigörs till att kompetensutveckla sig, sa Anders Wallner.
Förslaget skulle kunna omfatta som mest 20 000 personer per år och då kosta 4 staten miljarder. Det ska vara arbetsgivare som beviljar ledigheten och arbetsförmedlingen som sedan godkänner den plan för utveckling som den anställde har.
Inget nytt friår
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) välkomnar att utredningen inte föreslår något nytt friår.
– Vi behöver inte mer ledighet, vi behöver fler som orkar och kan jobba längre, och vi behöver högre kompetens på arbetsmarknaden, säger hon.
Hon ser inte det gamla friåret som en lösning på problemet att många som är utbildade inom bristyrken som lärare, sjuksköterska eller polis väljer att lämna jobbet. Hon pekar istället på att fler ska kunna utbilda sig, och att villkoren måste bli bättre:
– Arbetsvillkoren och lönen är viktiga för attraktiviteten i yrket. Men för ett yrke som lärare så spelar det väldigt stor roll vilka möjligheter du har att göra ett bra jobb, vilket stöd du har för att få en rimlig arbetsbörda.
Regeringen har inte ännu inte beslutat om de ska lägga fram förslaget innan valet. Moderaterna gick redan innan förslaget presenterats ut och sågade det. Ylva Johansson tycker att de då borde presentera andra lösningar på problemen med matchningen på arbetsmarknaden.