– Exakt var gränsen går för att leva hederligt får en utredare titta på, men det är klart att det inte handlar om en enstaka fortkörning. Vi tycker också att det är rimligt att man behärskar svenska språket och att man har egen försörjning, säger migrationsminister Maria Malmer Stenegard (M) till SVT.
Med i utredarens uppdrag finns också att ”ta ställning till om det bör införas ett krav på medborgarskapssamtal, avläggande av lojalitetsförklaring eller liknande ceremoniellt inslag som ska utgöra slutpunkt i processen att förvärva medborgarskap”.
I den debattartikel i Svenska Dagbladet där Tidöpartierna presenterar förslaget framhäver de att de vill uppvärdera det svenska medborgarskapet. Lojalitetsförklaringen, menar de, skulle innebära ett led i en sådan uppvärdering.
Lojal mot Tjabo?
Lojalitetsförklaringar återfinns i en lång rad länder världen över som ett inslag i processen att bli medborgare. Den kräver i regel att man svär trohet till det nya landet och ofta att man avsäger sig andra lojaliteter. Men det är inte allt.
I USA:s ovanligt långa lojalitetsförklaring måste man dessutom lova att ”bära vapen å USA:s vägnar när lagen kräver det”, medan det i Israel är tvång för icke-judar att förklara sig lojala till landet som en ”judisk och demokratisk stat”.
I den indonesiska versionen intygas att pliktkänslan gentemot nationen aldrig kommer att minska – ”inte ens lite”. I schweiziska Geneve måste man förutom att avge ett löfte att respektera kantonens lagar, också lova att respektera kantonens traditioner. I den brittiska lojalitetsförklaringen lovar man ”att vara trogen mot Hans Majestät Kung Charles III, hans arvingar och efterträdare.”
Kommer en svensk lojalitetsförklaring att innehålla en trohetsed till Kung Carl XVI Gustaf? Det återstår att se. Som Tidöpartierna skriver i sin debattartikel instiftades en medborgarskapsceremoni redan 2015, och numera hålls en sådan årligen i varje kommun. Sveriges kommuner och regioner, SKR, framhäver på sin hemsida att medborgarskapet innefattar både rättigheter och skyldigheter. Med Tidöpolitiken blir det större fokus på det senare:
– Med medborgarskapet följer många rättigheter och jag är bekymrad över att det finns individer i samhället som kommer att få tillgång till de rättigheterna trots att de inte borde ha det, säger migrationsminister Maria Malmer Stenegard till TT.
Fakta:
Utredaren ska bland annat:
* Föreslå ett krav på längre hemvist i Sverige för att förvärva medborgarskap.
* Föreslå vilka ytterligare kunskaper om det svenska samhället och svensk kultur som ska krävas för att förvärva medborgarskap
* Föreslå ett krav på egenförsörjning för att förvärva medborgarskap
* Föreslå ett skärpt krav på hederligt levnadssätt för att förvärva medborgarskap
* Ta ställning till om det bör införas ett krav på medborgarskapssamtal, avläggande av lojalitetsförklaring eller liknande ceremoniellt inslag som ska utgöra slutpunkt i processen att förvärva medborgarskap.
* Ta ställning till om förfarandet för prövning av barns befrielse av medborgarskap bör ändras, och
* Lämna nödvändiga författningsförslag.
Källa: regeringen.se