Saudiarabien – toppkandidat till världens mest kvinnoförtryckande stat – valdes förra veckan in i FN:s kvinnokommission, som har en ledande roll i att stärka kvinnors rättigheter och jämställdhet inom FN och inom medlemsländerna.
”FN borde skämmas”
Beskedet har mötts med raseri från kvinnoorganisationer och aktivister över hela världen. ”Det är som att göra en pyroman till chef för stadens brandkår”, skriver Hillel Neuer, chef för organisationen UN Watch. Hawzhin Azeez, en kurdisk aktivist som leder nätverket The Middle Eastern Feminist, menar att det är ett skamligt beslut, och tillägger:
– Glöm aldrig detta viktiga faktum: de genusbaserade brotten mot mänskliga rättigheter som sker varje dag möjliggörs, stöds och uppmuntras i tysthet av internationella organisationer och styrande organ, medan lokala aktivister riskerar allt, inklusive döden, för att erhålla grundläggande rättigheter.
Tystnad från Regnér
Utrikesdepartementet bekräftar att Sverige la en röst – men berättar inte hur de röstade med hänvisning till att omröstningen var sluten. Till Aftonbladet skriver jämställdhetsminister Åsa Regnér: ”Vi noterar att Saudiarabien har nominerats och valts in som representant för sin geografiska grupp, i enlighet med procedurerna för kvinnokommissionen.”
Lena Ag, generalsekreterare på organisationen Kvinna till kvinna, önskar att länder behövde visa att de har jobbat för kvinnors rättigheter innan de kunde väljas in till kvinnokommissionen.
– Men om man är FN-vän, så är detta läget. Detta är konsekvensen av att vi har en global organisation. Man måste se den stora bilden, och den är att FN inkluderar alla stater.
Men vad händer då om länder som Saudiarabien som inte är särskilt intresserade av kvinnors rättigheter sitter i kvinnokommissionen och ska styra FN:s arbete med de här frågorna?
– Det beror nog väldigt mycket på hur övriga stater agerar. Och vilket typ av motstånd saudierna möter från det övriga världssamfundet.