SD-ledamoten hade inte hittat på det själv, utan hämtat påståendet från en tweet av den franska statsvetaren Dominique Reynié. Denne har också uttalat sig om saken i tv-kanalen Cnews, en fransk motsvarighet till amerikanska högerkanalen Fox News.
Björn Söder blev bekymrad. I riksdagen frågade han dåvarande miljöminister Annika Strandhäll (S): Tänkte hon se till att detta utreddes? Några sådana planer hade inte ministern och Söders misstankar nådde inte långt utanför kretsen av ytterhögertwittrare. Men det var inte sista gången en sverigedemokrat skulle ifrågasätta hur frivilligorganisationer finansieras.
När människorättsorganisationen Civil Rights Defenders i förra veckan publicerade en kritisk granskning av högerpartiernas Tidöavtal lät ledande sverigedemokraters reaktioner inte vänta på sig, vilket tidningen Expo uppmärksammade.
Riksdagsledamoten Martin Kinnunen var först ut:
”Denna biståndsorganisation tar emot över 80 miljoner kr i bidrag från staten vilket är en kraftig majoritet av de totala intäkterna. Nu lägger man pengar på marknadsföra inlägg med opinionsbildning mot Tidöavtalet”, twittrade Kinnunen.
Björn Söder gick längre än så när han svarade på inlägget:
”Ja, de statliga bidragen till denna oseriösa organisation borde omgående dras in. Har tjatat om det i flera år. Här kan skattemedel sparas.”
Försvarade Orbán
Redan för två år sedan ifrågasatte Björn Söder att Civil Rights Defenders får ta emot skattemedel. Detta efter att organisationens kampanj ”Grattis diktatorer” väckt ont blod hos honom. Att Ungerns premiärminister Victor Orbán i den omnämndes tillsammans med ryske diktatorn Vladimir Putin och hans syriske kollega Bashar al-Assad ansåg Söder vara ”osmakligt”.
Rent sakligt är SD-politikernas inlägg missvisande. Civil Rights Defenders får inga statliga bidrag för att driva opinion om dessa frågor i Sverige. Granskningen av Tidöavtalet har betalats med pengar från privatpersoner och företag. Däremot får organisationen pengar från Sida för att stödja mänskliga rättigheter internationellt.
Utfallet från SD-företrädarna måste ses i sitt sammanhang, anser Anders L. Pettersson, exekutiv chef för Civil Rights Defenders. Bara några dagar efter Kinnunens och Söders twittrande avslöjade Dagens Nyheter att en tjänsteman på SD:s riksdagskansli mejlat Naturskyddsföreningen – som också kritiserat Tidöavtalet – och efterfrågade namn på dem som betalat in pengar till organisationen.
Ett annat exempel på sverigedemokratiska angrepp på civilsamhället är den infiltration och de trakasserier som klimataktivister i Fridays for future utsatts för och som organiserats av SD-politikern Tobias Andersson, vilket Dagens ETC berättade om i september.
Jämförs med Ungern
Men angreppen följer också ett internationellt mönster, enligt Anders L. Pettersson. Ungern under Orbán, Serbien under president Vučić och Brasilien under Bolsonaro är tre exempel på länder där attacker på civilsamhället varit ett centralt inslag i auktoritära regimers styre, menar Pettersson.
– Ska man montera ned en demokrati handlar det om att minska utrymmet för civilsamhället, oberoende medier och tysta dem som utmanar makten, säger han.
Dagens ETC har utan framgång sökt Björn Söder och SD:s tillförordnade partisekreterare Mattias Bäckström Johansson. Moderaternas, Kristdemokraternas och Liberalernas partisekreterare har alla avböjt intervju, liksom demokratiminister Paulina Brandberg (L). Också Civil Rights Defenders har sökt kontakt med företrädare för regeringspartierna, enligt Anders L. Pettersson. Deras tystnad oroar, anser han.
– Om regeringspartierna tycker att det är viktigt att det finns ett oberoende civilsamhälle som är med och granskar makten, då måste de reagera, säger han.
Att SD:s riksdagskansli efterfrågat uppgifter om privatpersoner som gett bidrag till Naturskyddsföreningen är inte bara olämpligt – det kan strida mot FN:s Århushuskonvention som ska garantera miljöorganisationers rättigheter. Det anser Jonas Ebbesson, professor i miljörätt och tidigare ordförande i Århuskonventionens internationella granskningskommitté.
Ska skyddas från trakasserier
Enligt Århuskonventionen ska allmänheten, inklusive miljöorganisationer, inte trakasseras när de engagerar sig i miljöfrågor. Att efterfråga Naturskyddsföreningens bidragsgivare efter deras kritik mot Tidöavtalet skulle kunna anses vara just trakasserier, enligt Jonas Ebbesson. Det förutsätter att syftet varit att tysta organisationen eller göra den obekväm. Eftersom föreningen kontaktades från partiets riksdagskansli ser Ebbesson också en koppling till staten.
Sammanhanget – med flera angrepp från SD-företrädare på civilsamhället – gör det relevant att undersöka närmare, tror Ebbesson.
– Då är det bra att det här bevakas och lyfts fram, säger han.
Åter till Björn Söder. Efter bland annat avslöjandet om agerandet mot Naturskyddsföreningen uppmanade Expressens ledarsida SD att skärpa sig och uppträda som ett det anstår ett ”maktparti”.
Då twittrar Söder på nytt:
”En del journalister tycks tro att när man får makt ska man inte använda den. Det är just det SD ska göra. Använda makten till stora förändringar för att göra Sverige bra igen. Oavsett vad en ledarskribent tycker och anser.”
”Det är nya tider nu”, avslutar han.