BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Det ska svida i skinnet hos den arbetsgivare som utnyttjar dessa människor som ofta befinner sig i en utsatt situation, säger migrationsminister Morgan Johansson (S) till TT.
”Bristande rättssäkerhet”
Ali Esbati, riksdagsledamot för Vänsterpartiet, håller med om att arbetsgivare som låter människor arbeta för slavlöner ska sättas dit, men jakten på oseriösa arbetsgivare bedrivs bättre med hjälp av exempelvis Skattemyndigheten, menar han.
– Vi vänder oss emot att förslagen riktar udden mot de papperslösa snarare än mot arbetsgivarna och är väldigt skeptiska till idén om razzior utan brottsmisstanke. Anställda som avslöjar missförhållanden på arbetsplatser borde få större möjligheter att erbjudas skydd. Det är inte ett brott att ha fått avslag på sin asylansökan, säger Ali Esbati till Dagens ETC.
Hur borde regeringen behandla frågan om de papperslösa?
– Vi kan vara överens med de andra partierna om att Sverige ska ha en reglerad invandring. Men vi är kritiska till regeländringar som stigmatiserar och pekar ut papperslösa som kriminella och farliga. Åtgärderna för att upprätthålla en reglerad invandring måste stå i proportion till det man vill åstadkomma. Det finns många andra problem för polisen att lösa, säger han, och tillägger att det finns uppenbara risker att regeringens förslag leder till bristande rättssäkerhet, misstro och etnisk profilering.
Ökad utsatthet
Bengt Sandberg är ordförande för Fackligt center för papperslösa, FCFP, en ideell organisation bildad av LO och TCO, som stöttar arbetstagare utan papper. Liksom migrationsministern är han starkt kritisk till hänsynslösa arbetsgivare som utnyttjar utsatta människor.
– Men det yttersta syftet med regeringens förslag är inte att stötta de utsatta, det är att öka antalet utvisningar. Om regeringen hade ömmat för papperslösa i en utsatt situation hade de kunnat tillföra resurser till fackförbundens arbete för skäliga löner åt alla, och inte bara till polis och andra myndigheter, säger han.
Bengt Sandberg träffar många papperslösa och människor som arbetar med gömda.
– Ingen av dem vi träffar flyr utan skäl. De gömmer sig för att de inte kan åka tillbaka. Om regeringens förslag går igenom kommer de att bli ännu mer utsatta och utnyttjade än de är idag, säger Bengt Sandberg.
”En farlig utveckling”
Migrationsminister Morgan Johansson säger till TT att han tror att förslagen kan visa sig vara ”väldigt effektiva”, men kan inte bedöma hur många fler utvisningar av papperslösa åtgärderna kan leda till. Gränspolisen är ändå positiv till regeringens förslag.
– Vi tror att förslagen kommer att öka polisens möjligheter att hitta personer som vistas illegalt i landet och polisens möjligheter att arbeta effektivt och rättssäkert, säger Patrik Engström, chef för nationella gränspolisen, till TT.
Bengt Sandberg varnar för den utveckling vi ser idag där riksdagspartier försöker övertrumfa varandra med ”handlingskraftiga” förslag i jakten på papperslösa.
– Det är skyddssökande människor vi talar om, men de likställs med terrorister. Vilken blir nästa grupp att behandlas som terrorister? Oliktänkande? Det är en farlig utveckling. Man måste vara oerhört försiktig med åtgärder som kränker de mänskliga rättigheterna, säger Bengt Sandberg.
Margreth Heirås är en av initiativtagarna bakom arbetskooperativet Solidaritet som anställer asylsökande familjer. Hon jämför utvecklingen med nazisternas förföljelser av oönskade människor, och trycker på de fysiska konsekvenser det får.
– Det är ingen semester de här familjerna och människorna är på. Ingen väljer att leva så, de kan inte åka tillbaka. Jag har träffat barn som slutat växa, som slutat prata. Att öka pressen på dessa redan utsatta människor är fullständigt vidrigt, säger Margreth Heirås.