Migrationsminister Morgan Johansson (S) meddelade efter beslutet att regeringen backar från förordningsändringen.
– Skulle vi gå rakt emot vad riksdagen har sagt här då hamnar vi totalt i konflikt med riksdagen, och då hamnar vi i konstitutionellt mycket stora bekymmer, så det är nog min mening att vi inte kan göra detta ändå, säger migrationsminister till Sveriges Radio.
Ändringen var tänkt att träda i kraft den 3 december för att omfatta dem som tog studenten i våras, men regeringen har valt att invänta omröstningen. Enligt förslaget skulle det räcka med en varaktig inkomst i ett år istället för två år, som gäller idag, för att få fortsatt uppehållstillstånd.
Annika Hirvonen (MP) säger till Dagens ETC att Miljöpartiet arbetar vidare med frågan.
– Vi är inte överens om att det är uteslutet att gå vidare med frågan, utan nu ska vi i Miljöpartiet analysera vilket utrymme det finns att gå framåt trots det här riksdagsbeslutet.
Tidigare har Centerpartiet stått bakom regeringen i fråga om lättnader i gymnasiereglerna, men partiet meddelade i en debattartikel i Aftonbladet den 30 november att de inte skulle rösta för lättnaderna. Utan Centerpartiets stöd saknar regeringen majoritet för samtliga lättnader som föreslagits.
– Deras kovändning är chockerande. Vi brukade ha en humanitär majoritet med centern, men den är borta, säger Annika Hirvonen.
Idag meddelade Centerpartiet att de istället vill se en ny humanitär grund som även kan innefatta de ensamkommande som omfattades av gymnasielagen.
– Vi har i många år sagt att vi behöver en långsiktig och permanent lagstiftning, och att det får vara slut med lappandet och lagandet. Därför röstade vi nej till förändringarna i gymnasielagen, men presenterar idag också en ny humanitär grund som kan komma att omfatta de unga som kom som ensamkommande, som har studerat och står mycket nära den svenska arbetsmarknaden, säger Centerpartiets migrationspolitiska talesperson Jonny Cato.
Den nya humanitära grunden kommer vara en del av den migrationslagstiftning som riksdagen ska besluta om innan sommaren, då den tillfälliga lagen löper ut. De som omfattas av gymnasielagen har beslut om utvisning sedan tidigare. De besluten kan verkställas när tillstånden löper ut. Flera kan alltså hinna utvisas innan den nya lagen träder i kraft.
– Det är olyckligt att de förslagen inte kommit tidigare från regeringen, men förhoppningen är att många kommer att omfattas av den nya humanitära grunden, säger Jonny Cato.
För de ungdomar som tog studenten i våras, innebär det en vinter och en vår i papperslöshet alternativt återvändande till hemlandet eller vidare flykt.
– Jag är orolig för vad som händer med de här ungdomarna. En del kommer att utvisas. Många kommer inte kunna utvisas och istället bli en del av ett skuggsamhälle. Vissa kommer fly vidare från Sverige. Det är en fruktansvärd situation, säger Annika Hirvonen.