– Kritiken från läkare och professionen har varit bred, därför behövs det en utredning som ser över systemet, säger Rasmus Ling, migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet.
Men kritiken är inte ny, hur kommer det sig att en utredning inte har tillsatts tidigare?
– Från Miljöpartiets sida har vi sett problemen länge, och hade gärna sett att detta redan var gjort. Men det är först nu vi har nått den här överenskommelsen.
När utredningen ska tillsättas är inte klart, men enligt Rasmus Ling handlar det om någon gång det här året. Många menar nu att det självklara vore att stoppa de medicinska åldersbedömningarna till utredningen är färdig.
– Det enda rimliga vore att frysa läget, att inte riskera att fler felaktiga beslut tas. Att låta det här fortgå är att utsätta barn för risken att bli av med sina rättigheter, och drabbas av felaktigt grundade beslut. Det är jätteallvarligt, säger Henry Ascher, barnläkare som var en av de första att larma om osäkerheterna med de medicinska åldersbedömningarna.
Borde redan stoppats
Även nätverket Vi står inte ut kräver ett stopp.
– Det stod klart för över ett år sedan att den nuvarande metoden var så bristfällig att den borde ha tagits ur bruk redan då. Med tanke på den massiva kritik som riktats mot de medicinska åldersbedömningarna tycker vi att åldersbedömningarna och utvisningarna av uppskrivna ungdomar måste stoppas tills utredningen är klar, säger Linus Ericsson, talesperson för Vi står inte ut Stockholm.
Men enligt Rasmus Ling är det inte aktuellt med något stopp. Under tiden utredningen pågår kommer RMV fortsätta göra åldersbedömningar på samma sätt som tidigare.
– Jag förstår kritiken, att det vore rimligt med en paus. Men det är så här långt vi har kommit, att vi ska utreda metoden, säger han.
Inte heller Moderaterna tycker att åldersbedömningarna ska stoppas.
– Vi ser inte skäl till det. Bedömningarna kan bidra till underlaget i bland annat Migrationsverkets ärenden och ge den asylsökande stöd för de uppgifter om ålder som har lämnats. Att det finns en osäkerhet i bedömningen är något som Rättsmedicinalverket själva konstaterar, säger Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson för M.
Vill ge amnesti
Vad som kommer att hända om utredningen skulle komma fram till det som många experter redan har sagt – att metoderna för åldersbedömning inte är tillräckligt bra och att många kan ha felbedömts – kan Rasmus Ling inte heller säga.
– Utredningen är ett första steg, vad som händer sedan är för tidigt att uttala sig om, säger han.
Christina Höj Larsen, migrationspolitisk talesperson för Vänsterpartiet, menar att amnesti borde vara det självklara.
– Den stora majoriteten har redan bedömts med osäkra metoder. Det är allvarligt, och jag tycker att vi måste utkräva ett politiskt ansvar. Det enda vi kan göra för att på något sätt kompensera dessa är att de dem amnesti. Likaså borde vi ge amnesti till de som fortfarande väntar på åldersbedömning, säger hon.
”Otroligt allvarligt”
Christina Höj Larsen är kritisk till hur regeringen har agerat – eller snarare inte agerat. Att åldersbedömningarna har fått fortgå trots kritiken.
– Invändningarna kom tidigt, från flera håll. Att regeringen inte reagerade tycker jag är otroligt allvarligt, säger hon.
Henry Ascher håller med. Han menar att det vilar ett tungt ansvar på regeringen.
– De har valt att inte lyssna på kritiken. Nu, när de allra flest redan fått sin ålder uppskriven, agerar man. Det här kommer att framstå som en stor skandal med lite perspektiv, som ett svart kapitel i Sveriges historia, att vi har vägrat en grupp barn tillgång till deras mänskliga rättigheter, säger han.
Socialdemokraterna, och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, har hela tiden försvarat åldersbedömningarna. I ett mejl till Dagens ETC skriver han nu att oavsett metod hade det inte gått att undgå kritik:
– Det har pågått en intensiv debatt under en lång tid om medicinska åldersbedömningar. Denna debatt är naturlig eftersom det inte finns någon metod för medicinsk åldersbedömning som exakt kan bestämma en persons ålder. Det finns inte heller någon internationell samsyn kring olika metoder för medicinska åldersbedömningar.
Om det kan bli aktuellt att riva upp gamla beslut, ifatt utredningen skulle komma fram till att metoderna för åldersbedömning är allt för dåliga, svarar han dock inte på. Inte heller vad som bör hända med dem som nu väntar på att få sin ålder bedömd.
2015
24 november inför regeringen en ny striktare flyktingpolitik. Ett av förslagen innebär att det ska göras åldersbedömningar på flera asylsökande. Beskedet möttes snart av kritik, bland annat från Svenska Barnläkareförbundet.
2016
I maj ger regeringen Rättsmedicinalverket i uppdrag att ”med stor skyndsamhet påbörja genomförandet av medicinska åldersbedömningar”. I uppdraget angavs att Rättsmedicinalverket särskilt ska beakta krav på vetenskaplighet, beprövad erfarenhet, rättssäkerhet, etik och de särskilda rättigheter som barn har enligt internationella konventionsåtaganden.
2017
I mars är RMV redo att starta verksamheten med medicinska åldersbedömningar.
Kritiken mot åldersbedömningarna fortsätter, bland annat riktar advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg skarp kritik mot tillvägagångssättet i ett brev till Migrationsverket. Bland annat skriver hon: ”Sammanfattningsvis strider Migrationsverkets nya rutiner såväl mot det migrationsrättsliga regelverket som grundläggande rättsstatliga principer. Jag utgår från att rutinerna omgående ändras. ”
I november skriver flera av Rättsmedicinalverkets egna rättsläkare i en debattartikel i SvD att metoden för åldersbedömningar är direkt olämplig. De menar att det finns allvarliga vetenskapliga och metodologiska brister. Samtliga rättsläkare vid den rättsmedicinska enheten i Uppsala vägrar därför göra åldersbedömningar, flera rättsläkare slutar dessutom i protest.
Även Håkan Mörnstad, rättsodontolog, larmar migrations- och justitieminister Morgan Johansson om att metoden är för osäker. Till SvD säger han att tusentals fall kan vara felbedömda, och att det är dags för en katastrofkommision.
I slutet av 2017 sågar också Andreas Schmeling, en av världens främsta experter på medicinska åldersbedömningar, RMV:s metod.
En studie visar att fler än man tidigare trott har färdigutvecklade knän vid 17-års ålder. Bland flickor handlar det om 25 av 29 individer. Efter det väljer Migrationsverket att pausa åldersbedömningar av flickor, dock inte av pojkar.
2018
I februari dömer de två statistikprofessorerna Johan Bring och Lars Rönnegård ut Socialstyrelsens beräkningar som har varit avgörande för valet av metod för medicinska åldersbedömningar.
I november medger tillslut Socialstyrelsen, efter en granskning av SvD, att deras siffror som varit underlag till valet av metoder inte stämmer.
I december uppmanar Smer, Statens medicinsk-etiska råd, regeringen att tillsätta en oberoende vetenskaplig granskning av RMVs metoder. Svenska läkaresällskapet föreslår det samma.
2019
Den nionde april meddelar regeringen att de ska tillsätta en utredning.
Åldersbedömningar
Asylsökande under 18 år måste göra sin ålder sannolik. Den medicinska åldersbedömningen ska tillsammans med annan bevisning, som pass, födelseattest eller skolbetyg, göra sannolikt att hen är under 18 år. Åldersbedömningen görs av Rättsmedicinalverket, men det är Migrationsverket som ska göra en samlad bedömning av åldern. Dock menar många att det är bedömningarna från RMV som i allra största grad ligger till grund för besluten.
Rättsmedicinalverkets medicinska åldersbedömningar ska bygga på två undersökningar: röntgenundersökning av visdomständer och magnetkameraundersökning av knäled.
Metoden baserad på ett kunskapsunderlag från Socialstyrelsen som menade att risken för att barn skulle bedömas som vuxna var mycket liten med metoden. Det har senare inte visat sig stämma.
Källa: Migrationsverket