Har hängt löst
De senaste månaderna har gratisaktiviteterna hängt löst, eftersom rikspolitikerna inte bestämt sig om satsningen skulle fortsätta och i så fall i vilken form. Det fanns 200 miljoner kronor avsatta till sommarlovssatsningen i Moderaternas och Kristdemokraternas budget, men inget regeringsbeslut på om och hur de skulle fördelas. I helgen meddelade regeringen till slut att statsbidraget kommer betalas ut även 2019.
– Regeringens satsning har under fyra års tid nått ut på bred front och varit mycket uppskattad. Nästan samtliga kommuner i Sverige har tagit del av pengarna, säger socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelade.
”Vi kan nå alla”
Anna Luther, kommunens projektsamordnare för lovsatsningarna, är glad att regeringen fortsätter satsa på gratisaktiviteter.
– Det känns fantastiskt, särskilt för alla barn och unga. Det känns viktigt att ge dem en chans till en mer likvärdig ledighet. Nu kan jag och mina chefer börja planera och se över alla sommaraktiviteter, säger hon.
För den som kan betala finns ett stort utbud av läger, aktiviteter och språkresor under sommarmånaderna. Anna Luther tycker att det är viktigt att det också finns många kostnadsfria alternativ.
– Att det inte kostar något gör verkligen att vi kan nå alla. Vissa familjer har många barn och de kan bara vara med så länge det inte kostar något. Om aktiviteterna pågår många timmar så får man mat för man ska inte behöva ha med sig något till aktiviteterna. Ska du vara med på en skateboardkurs ska du kunna låna bräda och hjälm, säger hon.
Förra året var kommunens katalog med sommarlovsaktiviteter 40 sidor tjock och över 80 000 barn deltog i aktiviteterna. Enligt Anna Luther har det blivit ett sätt att få barn och unga från olika stadsdelar och med olika bakgrunder att göra saker tillsammans.
– Att aktiviteterna har varit gratis gör att barn med olika förutsättningar kan mötas på samma villkor, säger hon.
Svårt att planera framåt
De senaste åren har Göteborg fått ungefär 17 miljoner kronor om året i statsbidrag till kostnadsfria sommarlovsaktiviteter. Det har sedan varit upp till stadsdelarna att fördela pengarna. Nu vet de att pengarna kommer att betalas ut, men inte hur mycket varje förening eller kulturhus kommer att få. Petra Ahlqvist är programproducent på Blå stället och tycker att det är svårt att inte veta vilka ekonomiska ramar hon har att förhålla sig till.
– Jag sitter och lägger en minimalistisk sommarplanering, men jag vet att om en månad kan det dimpa ner en stor summa extrapengar, säger hon.
Det första statsbidraget till kostnadsfria sommarlovsaktiviteter kom för tre år sedan. Petra Ahlqvist har märkt hur mycket de pengarna har betytt för kulturhusen, föreningarna och fritidsgårdarna.
– Det blev så många roliga projekt som skapades av det här. Vi hade lovverksamheter redan innan men nu kunde vi fläska på och ta in konstnärer, pedagoger och teatrar. Pengarna gjorde också att vi kunde ha fler samarbeten mellan stadsdelarna. Vi började samarbeta med Dômens konstskola så att barnen i Angered fick chansen att åka dit och erövra staden lite mer, säger hon.
Andra bidrag slopas
Förra året utökades sommarlovssatsningen med bidrag även till de andra skolloven. De pengarna har dragits tillbaka i och med att riksdagen klubbade Moderaternas och Kristdemokraternas budget. Ett annat bakslag för stadens unga är att Moderaternas och Kristdemokraternas statsbudget även saknar avgiftsfri kollektivtrafik för barn och unga under sommarlovet. Inte heller pengarna till avgiftsfri simskola finns kvar. Den nya regeringen bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet kommer troligen att lägga en ändringsbudget under våren. Den 10 april kommer de ge besked om de återinför statsbidragen till gratisaktiviteter och avgiftsfri kollektivtrafik.
Petra Ahlqvist på Blå stället är glad att regeringen fortsätter med de kostnadsfria sommarlovsaktiviteterna, men önskar att det hade funnits lite mer framförhållning i besluten.
– Både sommarlovssatsningen och bidragen till de andra skolloven var flerårsprojekt så vi räknade med att pengarna skulle komma. Om vi hade vetat att vi inte skulle fått några pengar det här året hade vi kunnat handskas med det. Men nu ändrades allting så snabbt så det är svårt att ha någon framförhållning, säger hon.
Nu avvaktar hon ett besked på hur mycket pengar de kommer att få. Hon är glad att det i alla fall verkar bli en liten summa att förgylla ungdomarnas sommarlov på.
– Lovaktiviteterna är en viktig del av vår verksamhet. Det ger så mycket att kunna erbjuda saker för barn och unga under loven så att de inte bara driver omkring. De får nya uttryckssätt och kan testa på saker de inte gjort förut, säger hon.